eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk

Eldőlt: Mitt Romney lesz Obama ellenfele

Az Egyesült Államokban már hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje Mitt Romney. Ez a párt tampai országos konvencióján dőlt el.

A 65 éves volt massachusettsi kormányzó a november 6-án tartandó amerikai elnökválasztáson a hivatalban lévő elnökkel, Barack Obamával küzd majd meg a Fehér Házért. A konvención Paul Ryan wisconsini képviselőt, a képviselőház költségvetési bizottságának 42 éves elnökét közfelkiáltással választották meg a párt alelnökjelöltjévé.

A Demokrata Párt a jövő héten, az észak-karolinai Charlotte-ban tartja országos gyűlését. A legfrissebb közvélemény-kutatások többsége azt mutatja, hogy tíz héttel a novemberi elnökválasztás előtt gyakorlatilag holtverseny alakult ki a két rivális, Barack Obama és Mitt Romney között.

Az amerikai Republikánus Párt konvencióján részt vesz Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, aki a tanácskozás alatt megbeszélést folytat republikánus kongresszusi képviselőkkel és a republikánus párt külpolitikai irányvonalát meghatározó tisztségviselőkkel.

"A mi elveink helyesek, az ő elveik kudarcra kárhoztatták Amerikát" - jelentette ki a tanácskozás keddi éjszakájának vezérszónoka, Chris Christie New Jersey-i kormányzó, aki sokak szerint egyszer még a Republikánus Párt elnökjelöltje lehet.

Christie az általa vezetett állam példáján keresztül bizonyította, hogy adócsökkentés révén is el lehet érni a költségvetés egyensúlyát, és hangsúlyozta, hogy Amerikának a deficit csökkentésére, kisebb kormányzatra és jobb oktatási rendszerre van szüksége. Határozott vezetést és a problémákkal kapcsolatban őszinteséget követelt, és hangsúlyozta, hogy Romney a megfelelő ember erre a feladatra, aki elvezeti az országot az "újabb amerikai évszázadba".

"A szeretetről akarok beszélni önöknek" - mondta Romney felesége, Ann, aki Christie előtt lépett a szónoki emelvényre, és az érzelmekre helyezte a hangsúlyt. Mesélt arról a gimnáziumi táncrendezvényről, ahol későbbi férjét megismerte és a közös életük rögös kezdeteiről. Hangsúlyozta egyebek mellett azt is, hogy férje privilégiumnak, nem pedig politikai beszédtémának tartja azt, ha segíthet másokon, és hangot adott annak a meggyőződésének, hogy elnökként senki sem dolgozhat keményebben Romney-nál azért, hogy Amerikát jobbá tegye.

Más prominens republikánus személyiségek mellett felszólalási lehetőséghez jutott Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor is, aki az előválasztási küzdelemben Romney legkeményebb ellenfelének bizonyult, 11 államban is le tudta győzni a jelenlegi elnökjelöltet. A két volt rivális között a jelek szerint mostanra sem csitultak az ellentétek, mert 14 perces beszédében Santorum mindössze három alkalommal említette meg Romney nevét, ehelyett a saját választási küzdelmének tapasztalatiról, a családi és hitbéli értékekről, valamint az Amerikát felépítő dolgos kezekről szónokolt.

A republikánus felszólalók nagy része a tanácskozáson leendő elnökjelöltjük szerethető, emberi oldalát próbálják meg kidomborítani. A konvenció részvevőinek azonban ügyelniük kell arra, hogy az ünnepléssel ne kerüljenek túlzott kontrasztba azzal a fenyegetéssel, amelyet az Isaac hurrikán jelent a régióra. Ann Romney ezért a beszéde kezdetén felhívta a jelenlévőket: imádkozzanak azért, hogy a hurrikánnak ne legyenek áldozatai és hogy anyagi veszteséget se okozzon a vihar.

A hivatalosan hétfőn megnyitott konvenció érdemi munkáját a párt éppen az Isaac miatt napolta el egy nappal. Mitt Romney csütörtök este mondja majd el a jelölést elfogadó beszédét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×