Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Környezeti terrorizmus" a hatalmas erdőtűz?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Feltételezhetően szándékos gyújtogatás okozta azt a Madrid közelében minap pusztító hatalmas erdőtüzet, amely miatt 2 ezer embert kellett kitelepíteni - közölték kedden az illetékes hatóságok.

A hatalmas tűz három várost is fenyegetett, és a lángok hat ponton egy időben csaptak fel, ami megalapozza azt a gyanút, hogy szándékos gyújtogatás történt - mondta a Cadena SER rádiónak Regina Planol, a helyi igazságszolgáltatás vezetője, "környezeti terrorizmusnak" nevezve a történteket. A lángokat végül sikerült megfékezni, és a tűzvészben senki nem sérült meg - tette hozzá. A spanyol állami televízió tájékoztatása szerint mintegy 20 négyzetkilométernyi terület égett le.

A mediterrán országban idén eddig mintegy 1500 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok, három és félszer akkorát, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A szakszervezetek úgy vélik, hogy a madridi vezetés megszorító intézkedései nyomán a tűzoltóság számára nem áll rendelkezésre elegendő forrás a hatékony munkavégzéshez.

Közben Bosznia déli részén is gondot okoznak az erdőtüzek: a térségbe katonai helikoptereket küldtek az oltási munkálatok segítésére. A Balkán-félsziget más, aszálytól szenvedő országaiban, így Montenegróban, Szerbiában és Horvátországban is több helyütt felcsaptak a lángok. Szerbiában például 4050 hektárnyi erdő égett le az utóbbi néhány hétben.