eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

"Környezeti terrorizmus" a hatalmas erdőtűz?

Feltételezhetően szándékos gyújtogatás okozta azt a Madrid közelében minap pusztító hatalmas erdőtüzet, amely miatt 2 ezer embert kellett kitelepíteni - közölték kedden az illetékes hatóságok.

A hatalmas tűz három várost is fenyegetett, és a lángok hat ponton egy időben csaptak fel, ami megalapozza azt a gyanút, hogy szándékos gyújtogatás történt - mondta a Cadena SER rádiónak Regina Planol, a helyi igazságszolgáltatás vezetője, "környezeti terrorizmusnak" nevezve a történteket. A lángokat végül sikerült megfékezni, és a tűzvészben senki nem sérült meg - tette hozzá. A spanyol állami televízió tájékoztatása szerint mintegy 20 négyzetkilométernyi terület égett le.

A mediterrán országban idén eddig mintegy 1500 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok, három és félszer akkorát, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A szakszervezetek úgy vélik, hogy a madridi vezetés megszorító intézkedései nyomán a tűzoltóság számára nem áll rendelkezésre elegendő forrás a hatékony munkavégzéshez.

Közben Bosznia déli részén is gondot okoznak az erdőtüzek: a térségbe katonai helikoptereket küldtek az oltási munkálatok segítésére. A Balkán-félsziget más, aszálytól szenvedő országaiban, így Montenegróban, Szerbiában és Horvátországban is több helyütt felcsaptak a lángok. Szerbiában például 4050 hektárnyi erdő égett le az utóbbi néhány hétben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×