eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Merkel új alapra helyezné az unió működését

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is megerősítette: az időnként felreppenő hírekkel ellentétben továbbra is támogatják Görögország euróövezeti tagságát. Berlinben a pénzügyi válság megoldását most az integrációs folyamat felgyorsításához is hozzá szeretnék kapcsolni.

Berlinben ismét általános elutasításban részesült a kisebbik koalíciós partner, a bajor Keresztényszociális Unió nevében előterjesztett javaslat arról, hogy Görögország váljon ki az euróövezetből.

A külügyminiszter a legélesebb hangon utasította vissza a párt főtitkárának nyilatkozatát, amely szerint Athénban jövőre már nem lesz érvényben az euró, egyben pedig emlékeztetett a kancellár kijelentésére, hogy Görögország továbbra is a valutaövezet tagja marad. Erről mind Angela Merkel, mind pedig egy nappal később a francia államfő, Francois Hollande is biztosította Antonisz Szamarasz görög miniszterelnököt. Berlinben a pénzügyi válság megoldását most az integrációs folyamat felgyorsításához is hozzá szeretnék kapcsolni.

A kancellár már a múlt héten utalt arra, hogy az euró körüli válság nem csupán anyagi gyökerű, ezért kizárólag pénzügyi eszközökkel aligha lehet tartós megoldást kidolgozni.

A Spiegel című hírmagazin kormánykörökre hivatkozva azt jelentette, hogy Angela Merkel az egész Európai Unió működését új alapra akarja helyezni, amely felgyorsítaná az integrációs folyamatot. Ennek érdekében egy testület létrehozását szorgalmazza, amelynek feladata egy új uniós alkotmánytervezet kidolgozása lenne, mert ezáltal akarják lehetővé tenni az EU bírósága számára a tagállamok költségvetésének ellenőrzését és az előírások megsértőinek tényleges megbüntetését. Nem titok, hogy az euró bevetésekor elfogadott úgynevezett deficiteljárás csak csekély eredménnyel járt. Berlinben azt remélik, hogy már az Európai Unió decemberre tervezett csúcsértekezletén megalakulhat ez a szerződés-előkészítő testület.

Tudósítók szerint ha ebben a kérdésben is olyan fokú lesz az egyetértés a kancellár és a francia államfő között, mint jelenleg a görög válság rendezését illetően, méltán lehet remélni az európai egyesülési folyamat Berlin részéről sürgetett felgyorsulását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×