eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Eurázsia párt jött létre Putyin integrációs terveinek támogatására

Eurázsia pártot hoztak létre Oroszországban Vlagyimir Putyin integrációs terveinek támogatására - a megalakulást hétfőn jelentette be a politikai szervezet.

A párt vezető politikusai: Alekszandr Dugin és Valerij Korovin, az Eurázsiai Unió ideológusai, valamint Pavel Kanyiscsev, az Eurázsiai Ifjúsági Szövetség elnöke.

Az Interfax orosz hírügynökség által ismertetett közlemény szerint a politikai szervezet alapjait már 2001-ben lefektették. "Kezdettől fogva az volt a nyíltan meghirdetett szándék, hogy olyan társadalmi-politikai szerkezetet hozzunk létre, amely mobilizálja a társadalmat Vlagyimir Putyin eurázsiai integrációt célzó kezdeményezésének támogatására."

Az eurasia.com.ru portál jelentése szerint egy jakutföldi küldött úgy vélte, hogy a kormányzó Egységes Oroszország pártnak nincs ideológiája. Az Eurázsia párt azonban nem a hatalom megszerzésére, hanem ideológiai céljainak elérésére törekszik - fejtette ki egy másik, Asztrahant képviselő férfi. A Mordvin Köztársaságból érkezett felszólaló "a finnugor szeparatisták felforgató tevékenységéről" számolt be.

A liberalizmust ideológiai ellenségének tekintő pártot 56 régióból érkezett küldöttek alapították.

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország világpolitikai pozícióját elsősorban az Eurázsiai Unió keretein belül kell erősíteni. A május 7-én harmadszor is államfőnek beiktatott politikus azt szorgalmazza, hogy 2015-re hozzák létre az Eurázsiai Uniót.

A közös politikai, gazdasági, katonai, vám-, humanitárius és kulturális térséget alkotó konföderációs államszövetség önellátó piaccá és a világ egyik geopolitikai pólusává válna. Határai az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig húzódnának.

Az integrációs folyamat 2000-ben vette kezdetét, amikor öt volt szovjet köztársaság: Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország, Kirgizisztán és Tádzsikisztán az Eurázsiai Gazdasági Közösség létrehozásáról döntött.

A szervezetet - amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - 2011 decemberében még meg akarták szüntetni. Vlagyimir Putyin azonban meggyőzte a tagállamok vezetőit, hogy támogassák az Eurázsiai Gazdasági Unió létrehozatalát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×