Eurázsia párt jött létre Putyin integrációs terveinek támogatására

InfoRádió / MTI
2012. augusztus 27. 15:07
Eurázsia pártot hoztak létre Oroszországban Vlagyimir Putyin integrációs terveinek támogatására - a megalakulást hétfőn jelentette be a politikai szervezet.

A párt vezető politikusai: Alekszandr Dugin és Valerij Korovin, az Eurázsiai Unió ideológusai, valamint Pavel Kanyiscsev, az Eurázsiai Ifjúsági Szövetség elnöke.

Az Interfax orosz hírügynökség által ismertetett közlemény szerint a politikai szervezet alapjait már 2001-ben lefektették. "Kezdettől fogva az volt a nyíltan meghirdetett szándék, hogy olyan társadalmi-politikai szerkezetet hozzunk létre, amely mobilizálja a társadalmat Vlagyimir Putyin eurázsiai integrációt célzó kezdeményezésének támogatására."

Az eurasia.com.ru portál jelentése szerint egy jakutföldi küldött úgy vélte, hogy a kormányzó Egységes Oroszország pártnak nincs ideológiája. Az Eurázsia párt azonban nem a hatalom megszerzésére, hanem ideológiai céljainak elérésére törekszik - fejtette ki egy másik, Asztrahant képviselő férfi. A Mordvin Köztársaságból érkezett felszólaló "a finnugor szeparatisták felforgató tevékenységéről" számolt be.

A liberalizmust ideológiai ellenségének tekintő pártot 56 régióból érkezett küldöttek alapították.

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország világpolitikai pozícióját elsősorban az Eurázsiai Unió keretein belül kell erősíteni. A május 7-én harmadszor is államfőnek beiktatott politikus azt szorgalmazza, hogy 2015-re hozzák létre az Eurázsiai Uniót.

A közös politikai, gazdasági, katonai, vám-, humanitárius és kulturális térséget alkotó konföderációs államszövetség önellátó piaccá és a világ egyik geopolitikai pólusává válna. Határai az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig húzódnának.

Az integrációs folyamat 2000-ben vette kezdetét, amikor öt volt szovjet köztársaság: Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország, Kirgizisztán és Tádzsikisztán az Eurázsiai Gazdasági Közösség létrehozásáról döntött.

A szervezetet - amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - 2011 decemberében még meg akarták szüntetni. Vlagyimir Putyin azonban meggyőzte a tagállamok vezetőit, hogy támogassák az Eurázsiai Gazdasági Unió létrehozatalát.