Inforádió

Meghallgatom Élő adás

December 2-án választanak Romániában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
December 2-án tarthatják meg Romániában a parlamenti választásokat - jelentette be Bukarestben Mircea Dusa belügyminiszter.

A Mediafax hírügynökség által hétfőn idézett tárcavezető szerint a román kormány várhatóan szombaton tart ülést, amelyen elfogadják a választások megszervezésével kapcsolatos szokásos adminisztratív tárgyú rendeleteket, egyebek között azt is, amelyik december 2-ra tűzi ki a választás időpontját.

Romániában legutóbb 2008-ban tartottak parlamenti választást. Akkor először vezették be az egyéni választókerületes szavazási rendszert. A kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) időközben módosítani próbálta a választójogi törvényt, és megszüntette volna a hatályban lévő arányos rendszert. Az alkotmánybíróság azonban alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a tervezetet. A parlamentben azóta sem került napirendre új választójogi módosító indítvány, így egyelőre a 2008-ban alkalmazott egyfordulós, egyéni választókerületes, arányos szavazási rendszer van hatályban.

Az Evenimentul Zilei című napilap által hétfőn ismertetett közvélemény-kutatás szerint az USL toronymagasan vezet a választói népszerűséget tekintve. Az IRES közvélemény-kutató szerint támogatottsága eléri az 54 százalékot, de a Traian Basescu államfő leváltásáról rendezett népszavazás körül kialakult jogi vita nyomán 10 százalékot veszített a támogatottságából.

Ezzel szemben a legnagyobb ellenzéki erő, a Basescut támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) támogatottsága tíz százalékot nőtt, így jelenleg eléri a 23-24 százalékot.