Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pussy Riot: az együttes két tagja külföldre menekült

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rendőrségi körözés elől külföldre menekült a Pussy Riot punkegyüttes két szabadon lévő tagja - adta hírül vasárnap a Vedomosztyi című orosz lap internetes változata. Az orosz államfő mellett működő emberjogi tanács pénteki közleményében túlságosan keménynek minősítette a punkegyüttes három tagja elleni ítéletet, és kétségbe vonta annak igazságosságát és emberiességét.

Az újság a Twitteren közölt bejegyzésre hivatkozott, amely szerint: "Két résztvevőnk a körözés miatt sikerrel az ország határain kívülre távozott. Külföldi feministákat verbuválnak, hogy új akciókat készítsenek elő."

Az Eho Moszkvi rádió szerint nem sikerült hitelt érdemlően azonosítani a közlőt.

Az együttes három tagját márciusban vették őrizetbe. Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset több hónapig tartó bűnügyi eljárást követően a múlt pénteken nem jogerősen két-két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélte egy moszkvai kerületi bíróság "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén.

A punkegyüttes elítélt tagjai több társukkal együtt február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban színes maszkot és feltűnő öltözéket viselve, néhányan gitáron játszva "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint.

A rendőrség hétfőn közölte, hogy azonosítani kívánja a Pussy Riot további azon tagjait és tartózkodási helyüket, akikről feltételezik, hogy részt vettek az orosz közvéleményt erősen megosztó akcióban.

Az állítólag külföldre távozott két fiatal lány ellen a Vedomosztyi szerint körözést adtak ki.

Az orosz államfő mellett működő emberjogi tanács pénteki közleményében túlságosan keménynek minősítette a punkegyüttes három tagja elleni ítéletet, és kétségbe vonta annak igazságosságát és emberiességét.