Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milliónyi palesztint engedtek be Izraelbe a ramadán idején

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izrael több mint egymillió palesztin belépését engedélyezte területére és a bekebelezett Kelet-Jeruzsálembe az iszlám szent hónap, a ramadán idején, enyhítve a mozgásukra vonatkozó szokásos korlátozásokat.

"Több mint egymillió palesztin érkezett Izraelbe a ramadán és az azt lezáró Íd al-Fitr ünnep során, hogy imádkozzon, meglátogassa családját, vagy kikapcsolódjon" - mondta Guj Inbar, a megszállt területek katonai hivatalának szóvivője.

Az őrnagy hozzátette, hogy az utóbbi időben "jelentősen enyhítették" a palesztinok számára a 2000-ben kirobbant második intifáda (palesztin lázadás) miatt bevezetett utazási korlátozásokat.

Ezek a lépések abba a politikába illeszkednek, amelynek célja, hogy felmelegítsék Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök elhidegült kapcsolatait - mondták név nélkül nyilatkozó izraeli tisztségviselők a francia hírügynökségnek.

"Az utóbbi hetekben egy egész sorozat intézkedést hoztunk a bizalom helyreállítása érdekében" - jelezte az említett tisztségviselők egyike.

Egyebek közt egy pénzügyi és kereskedelmi megállapodás megkötését említette, Izrael közbenjárását annak érdekében, hogy a súlyos költségvetési gondokkal küzdő Palesztin Hatóság hitelt vehessen fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), illetve 91, Izrael-ellenes támadásokban megölt palesztin aktivista maradványainak májusban történt visszaszolgáltatását.

2009-es miniszterelnökké választása óta Benjámin Netanjahu állítólag nagy súlyt fektet arra, hogy javítsák a palesztinok életkörülményeit és "gazdasági békét" teremtsenek, ami elősegíthet egy békepolitikát. A béketárgyalások ezzel együtt holtponton vannak 2010 szeptembere óta, miután az egyeztetések zátonyra futottak a szakadatlanul folytatódó zsidó telepépítések ügye miatt.