eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Athén több időt kér

A görög miniszterelnök azt akarja, hogy a nemzetközi hitelezők adjanak több időt eladósodott országának azoknak a reformoknak a megvalósítására, amelyeket a pénzügyi segélycsomagjuk feltételéül szabtak számára. Antonisz Szamarasz erről a Bild német lapban szerdán megjelenő nyilatkozatában beszélt.

A görög kormányfő, aki szerdán Jean-Claude Junckerrel, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának elnökével, a hét második felében pedig Francois Hollande francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral tárgyal, azt mondta, hogy ez a haladék segítene Görögországnak visszatérni a növekedéshez.

"Nem akarunk mást, csak egy kis lélegzetvételhez jutni, hogy mozgásba lendíthessük a gazdaságot és növelhessük az állami bevételeket" - mondta a Bildnek.

Athén nem kér "semmilyen további pénzt", s tartja magát vállalt "kötelezettségeihez és minden előírás teljesítéséhez". "A hosszabb idő nem jelent automatikusan több pénzt is" - mondta a konzervatív politikus.

Szamarasz emellett több szolidaritást kért uniós partnereitől. Azt panaszolta, hogy az országa körül kialakult "negatív hangulat olyan, mint egy mély, fekete gödör". Azt mondta, hogy jól haladnak a strukturális reformokkal és az előírt privatizációval, "és nem igazságos, ha Európa újra és újra visszalök bennünket ebbe a gödörbe".

A görög kormányfő emellett úgy vélte, hogy "ha most hagyják elbukni Görögországot, a többi ország helyzete is bizonytalanabbá és sérülékenyebbé válik".

Korábbi lapértesülések szerint Antonisz Szamarasz miniszterelnök azt fogja kérni Berlinben Angela Merkel kancellártól, hogy két év helyett adjanak négy évet a 11,5 milliárd eurós, a GDP öt százalékának megfelelő takarékossági program megvalósítására, továbbá adjanak négy év haladékot az eddig felvett hitelek törlesztésének megkezdésére.

A német kormányszóvivő azonban reagálásában kijelentette, hogy Görögországnak tartania kell magát az eredeti megállapodás feltételeihez, hogy igényt tarthasson további támogatásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×