eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A felkelők megostromolták a televízió székházát Aleppóban

A szíriai felkelők szombatra virradóra megostromolták a szíriai állami televízió aleppói székházát, miközben Damaszkusz külterületén heves harcok folytak a reguláris hadsereg alakulatai és a felkelőkhöz átállt katonák között - jelentette a magát az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) nevező szervezet és a Sana hivatalos szíriai hírügynökség.

Aleppóban, Szíria egyik legnagyobb városában szombatra virradóra a felkelők támadást indítottak a televízió épületének elfoglalására, de a hadsereg a légierő támogatásával visszaszorította őket. Heves harcok bontakoztak ki Aleppó két, a felkelők által ellenőrzött negyedében, Szalaheddinben és Szeif al-Daulában is.

Tadamúnban, Damaszkusz egyik déli negyedében, ahol nagyszámú felkelő barikádozta el magát, az OSDH jelentése szerint a hadsereg "eddig nem tapasztalt intenzitású" tüzérségi támadásba kezdett. Harcok folynak a szíriai főváros keleti, Dzsobar negyedében is. A tadamúni harcok hírét megerősítve a szíriai hírügynökség azt írta, hogy a hadsereg "sok terroristát megölt és elfogott, és számos fegyvert lefoglalt".

Ugyancsak a londoni székhelyű OSDH szerint az északnyugat-szíriai Latakiában 13, a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban és Damaszkusz tartományban pedig hat-hat ember veszítette életét a harcokban.

Pénteken több mint százan estek áldozatul az országban dúló erőszaknak, és ezzel a 2011 március eleje óta tartó felkelés halálos áldozatainak száma meghaladta a 20 ezret.

Az OSDH arról is hírt adott, hogy egy fegyveres ellenzéki csoport, amely július közepén saját házából elrabolta Mohamed al-Szaíd ismert szíriai televíziós műsorvezetőt, végzett a fogollyal. Az emberrablást és a "kivégzést" a Front al-Noszra nevű szervezet egy pénteki internetes közleményben vállalta magára. A felvételen látható az al-Kaida terrorszervezet zászlaja és egy fotó a falhoz állított újságíróról.

"Legyen ez tanulság mindazoknak, akik támogatják a rezsimet" - hangzik a szöveg. Mán Száleh, a szíriai televízió elnöke mindazonáltal úgy nyilatkozott a francia hírügynökségnek, hogy "nincsenek bizonyítékok a műsorvezető halálára".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×