Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A felkelők megostromolták a televízió székházát Aleppóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szíriai felkelők szombatra virradóra megostromolták a szíriai állami televízió aleppói székházát, miközben Damaszkusz külterületén heves harcok folytak a reguláris hadsereg alakulatai és a felkelőkhöz átállt katonák között - jelentette a magát az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) nevező szervezet és a Sana hivatalos szíriai hírügynökség.

Aleppóban, Szíria egyik legnagyobb városában szombatra virradóra a felkelők támadást indítottak a televízió épületének elfoglalására, de a hadsereg a légierő támogatásával visszaszorította őket. Heves harcok bontakoztak ki Aleppó két, a felkelők által ellenőrzött negyedében, Szalaheddinben és Szeif al-Daulában is.

Tadamúnban, Damaszkusz egyik déli negyedében, ahol nagyszámú felkelő barikádozta el magát, az OSDH jelentése szerint a hadsereg "eddig nem tapasztalt intenzitású" tüzérségi támadásba kezdett. Harcok folynak a szíriai főváros keleti, Dzsobar negyedében is. A tadamúni harcok hírét megerősítve a szíriai hírügynökség azt írta, hogy a hadsereg "sok terroristát megölt és elfogott, és számos fegyvert lefoglalt".

Ugyancsak a londoni székhelyű OSDH szerint az északnyugat-szíriai Latakiában 13, a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban és Damaszkusz tartományban pedig hat-hat ember veszítette életét a harcokban.

Pénteken több mint százan estek áldozatul az országban dúló erőszaknak, és ezzel a 2011 március eleje óta tartó felkelés halálos áldozatainak száma meghaladta a 20 ezret.

Az OSDH arról is hírt adott, hogy egy fegyveres ellenzéki csoport, amely július közepén saját házából elrabolta Mohamed al-Szaíd ismert szíriai televíziós műsorvezetőt, végzett a fogollyal. Az emberrablást és a "kivégzést" a Front al-Noszra nevű szervezet egy pénteki internetes közleményben vállalta magára. A felvételen látható az al-Kaida terrorszervezet zászlaja és egy fotó a falhoz állított újságíróról.

"Legyen ez tanulság mindazoknak, akik támogatják a rezsimet" - hangzik a szöveg. Mán Száleh, a szíriai televízió elnöke mindazonáltal úgy nyilatkozott a francia hírügynökségnek, hogy "nincsenek bizonyítékok a műsorvezető halálára".