A burgaszi merénylő több bolgár üdülőhelyen is megfordult a támadás előtt

InfoRádió / MTI
2012. július 20. 13:16
A szerdai burgaszi merénylet feltételezett elkövetője a támadás előtt legalább két másik bolgár tengerparti üdülőhelyen is megfordult - közölte pénteken a burgaszi területi ügyész.

Kalina Csapkunova a BNT bolgár rádióállomásnak elmondta, hogy a hatóságok jelenleg az öngyilkos merénylő személyazonosságát próbálják kideríteni, illetve azt, hogy hogyan és honnan érkezett Bulgáriába.

A bolgár belügyminiszter szerint a merénylő nem bolgár állampolgár volt. A bolgár, svéd és amerikai hatóságok korábban egybehangzóan cáfolták azt a híresztelést, amely szerint az öngyilkos merénylő algériai származású svéd állampolgár, bizonyos Mehdi Muhammad Ghezali lett volna, aki korábban a guantánamói amerikai börtöntábor foglya volt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal való közvetlen kapcsolata miatt.

A burgaszi területi ügyész kijelentette: a feltételezett támadót a merényletet megelőző napon a Burgasztól 30 kilométerrel délre fekvő Ravda nevű üdülőfaluban látták. Ezután a Pomorie nevű településre ment, ahol megpróbált autót bérelni, de az autókölcsönző tulajdonosa végül nem ment bele az ügyletbe az illető jogosítványának eredetiségével kapcsolatban felmerült gyanúja miatt.

A támadás után az öngyilkos merénylő ruhái között a hatóságok találtak egy - látszólag - az egyesült államokbeli Michiganben kiállított hamis vezetői engedélyt, feltehetőleg ugyanazt a dokumentumot, amelyet gyanúsnak talált az autókölcsönző tulajdonosa. A bolgár hatóságok az FBI és a CIA segítségével nyomoznak a hamis jogosítvány eredete után. Értesülések szerint a hatóságok a nyomozáshoz kérték az Interpol segítségét is.

Csapkunova főügyész kitért arra is, hogy eddig ez a pomoriei férfi adta a legpontosabb személyleírást a feltételezett merénylőről, aki néhány tanú beszámolója szerint angolul beszélt arab akcentussal.

A közleményből kiderült az is, hogy a nyomozók eddig nem találtak arra vonatkozó információt, hogy az elkövetőnek tettestársai lettek volna, ahogy azt a terrorizmus elleni harccal foglalkozó szakértők feltételezik.

A szerdai merényletben 5 izraeli turista, a bolgár buszsofőr és a merénylő vesztette életét.