Elbocsátási hullám jöhet Franciaországban

Infostart
2012. július 10. 10:08
Fekete őszt jósol foglalkoztatási szempontból a francia gyáriparosok szövetsége, a Medef elnökasszonya, aki szeptembertől komoly csőd és ezzel párhuzamosan elbocsátási hullámra számít Franciaországban. Laurence Parisot szerint szembe kell nézni azzal, hogy bizonyos gyárak és munkahelyek végérvényesen eltűnnek a francia tájképről.

A nyári időszakra jellemző gyengébb aktivitás korábban is komoly pénzügyi megpróbáltatás elé állította a francia vállalatokat, ám ez a jelenség idén egy sor cég számára végzetes lesz - jelentette ki a francia gyáriparosok szövetségének elnökasszonya egy vasárnapi tévéinterjúban. 2009 óta évente hatvanezer cég szűnik meg Franciaországban, és ha azt akarjuk, hogy a még meglévő vállalataink továbbra is versenyképesek maradjanak, úgy el kell fogadni az elkerülhetetlen átalakításokat, figyelmeztetett Laurence Parisot.

Az elnökasszony a Peugeot-Citroen autógyártónál zajló folyamatokat hozta fel példaként, ahol a cégvezetés mintegy 8-10 ezer dolgozó elbocsátását és egy franciaországi üzemének bezárását tervezi. Ennek kapcsán úgy vélte, Francois Hollande államfőnek Barack Obama példáját követve el kellene magyaráznia a francia munkásoknak, hogy az elkövetkező években bizonyos gyárak és munkahelyek végleg megszűnnek létezni Franciaországban.

A fenti kijelentések egy kifejezetten ideges hangulatban hangzottak el, a Peugeot-Citroen mellett ugyanis egy másik francia óriás, a Sanofi gyógyszergyártó is a napokban jelentette be, hogy mintegy kétezer dolgozó elbocsátását tervezi, és az is a rossz hírek közé tartozik, hogy a mobilszolgáltatók is hasonló, igaz kisebb mértékű kiigazításokra készülnek.

E távolró sem biztató gazdasági környezetben kezdődött hétfőn a francia kormány szervezésében Párizsban az a kétnapos konferencia, melyen a szakszervezetek és a munkaadói oldal részvételével a gazdaság és a foglalkoztatás helyzetéről fognak a felek tanácskozni. A tárgyalások egyáltalán nem ígérkeznek könnyűnek, a radikálisabb érdekvédők ugyanis az elbocsátásokra készülő cégek megbüntetését követelik a kormánytól, a Medef elnöke pedig azt akarja elérni, hogy kerüljön be az alkotmányba a vállalkozás szabadságának a garantálása. Ez utóbbi kezdeményezés meglehetősen sokat elárul a francia cégvezetők aggodalmairól.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást