Turistaosztályon repül Brüsszelbe a görög elnök

InfoRádió / MTI
2012. június 28. 06:20
A nyakig eladósodott Görögország elnöke turistaosztályon utazik Brüsszelbe, az Európai Unió csúcstalálkozójára, hogy példát mutasson a takarékosságra.

Az Európai Unió 27 tagállamának vezetői csütörtökön ülnek össze a belga fővárosban kétnapos tanácskozásra, amelynek fő témája az euróövezet adósságválsága lesz.

A 83 éves Karolosz Papuliasz elnök vezette görög delegáció úti tervét ismerő forrás szerdán közölte, hogy a legnagyobb görög légitársaság, az Aegean Airlines menetrendszerinti járatával utaznak Brüsszelbe, s turistaosztályra váltották a jegyeket.

A takarékosság újabb látványos példáját megelőzően a június 21-én hivatalba lépett új kormány minisztereinek fizetését 30 százalékkal csökkentették, válaszul a kormány pazarlása és kiváltságai által kiváltott közfelháborodásra, mivel az átlagos görögöket sújtják a legkeményebben az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által követelt megszorító intézkedések.

Az államfő februárban bejelentette, hogy a görög néppel vállalt szolidaritásának jeléül lemond fizetéséről. A parlament ebben az időszakban döntött a bérek és a nyugdíjak jelentős megnyirbálásáról, valamint a közalkalmazotti munkahelyek csökkentéséről.

A 2005 óta hivatalban lévő Papuliasz alig valamivel kevesebbet keresett, mint Barack Obama, aki amerikai elnökként évente 400 ezer dollárt kap.