Ma van a Menekültek Világnapja

Infostart
2012. június 20. 14:12
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jelentés szerint tavaly rekord számú üldözött kényszerült elhagyni a hazáját; több ember vált menekültté, mint 2000 óta bármikor. Ma van a Menekültek Világnapja. Ennek apropóján a menekültügyi szervezetek a menekültek élethelyzetének megismertetésére és a beilleszkedésük segítésére irányítja a figyelmet.

Az ENSZ közgyűlése 2000-ben határozott úgy, hogy június 20-át a Menekültek Világnapjává nyilvánítja. Napjainkban több mint negyven millió ember él a világon, akit elüldöztek a szülőföldjéről.

Egy nemzetközi jelentés tíz éves összehasonlítása számos aggasztó tényre mutat rá: folyamatosan nő a kényszervándorlás, és aki manapság menekültté válik, számíthat rá, hogy hosszú évekig az is marad, menekülttáborokban, vagy megfelelő ellátás nélkül, különféle városi szálláshelyeken élve.

A kibocsátó országok között Afganisztán áll az élen, majd Irak, Szomália, Szudán, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság következik.

A világ menekültjeinek közel négyötöde a szomszédos országokba menekül.

Az európai országokhoz viszonyítva Magyarországon kevés menedékkérő és menekült él. Tavaly 1693 ember kért menedéket, és közülük 150-en részesültek a nemzetközi védelem valamely formájában. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jelentése szerint a menekültek egy része akadályokba ütközik a kérelem benyújtásakor, másokat pedig a beilleszkedés állít megoldhatatlannak tűnő feladatok elé. Már a legalapvetőbb dolgokat, mint a munkavállalás vagy lakáskeresés, is nehezíti a bizalmatlanságból fakadó diszkrimináció. A menekültügyi szervezetek ma kiemelt figyelmet fordítanak a menekültek élethelyzetének megismertetésére, és az irántuk érzett szolidaritás erősítésére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást