Válságos állapotban Mubarak

InfoRádió / MTI
2012. június 10. 15:32
Néha eszméletét veszti, majd újra magához tér Hoszni Mubarak - ezt közölte az életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt volt egyiptomi elnök egészségi állapotáról vasárnap a biztonsági szolgálat egyik illetékese.

A névtelenül nyilatkozó tisztviselő úgy fogalmazott, hogy Mubarak egészségi állapota romlik. Rendszertelenül ver a szíve, a légzéshez segítségre szorul, és csak folyadékot, illetve joghurtot fogyaszt.

A hatóságok engedélyezték, hogy felesége és két menye vasárnap reggel felkeresse őt a kairói Tora börtön kórházának intenzív osztályán. A volt egyiptomi "first lady", Suzanne Mubarak szombaton is meg akarta őt látogatni, de a hatóságok havonként egy alkalomra korlátozták a rokoni látogatásokat. Egy egyiptomi lap azt írta a biztonsági szolgálat illetékeseire hivatkozva, hogy Suzanne Mubarak szidalmazta a börtönvezetőket, amiért nem engedélyezték férjének a fegyintézeten kívüli kezelést. "Maguk lesznek felelősek a haláláért" - hangoztatta állítólag az asszony.

Mubarakot tíz hónapig tartó tárgyalás után, az előző hét szombatján ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre csaknem 900 békés tüntető tavalyi haláláért viselt felelőssége miatt. Ezután vonult csak be a börtönbe, ugyanis a vizsgálati fogságot kórházakban töltötte. Az ítélet kihirdetése után nem sokkal súlyos állapotba került a helikopteren, amelyen elszállították a bíróságról. Az állami média jelentései szerint a 84 éves exelnöknek szívrohama volt, ezt a hírt azonban hivatalos orvosi jelentés nem erősítette meg.

A kairói Tora börtönben tartják fogva Mubarak két fiát, Gamalt és Alaát is.