Hat tonna amerikai segély Jemennek

InfoRádió / MTI
2012. május 24. 07:20
Hat tonna amerikai egészségügyi segély - kötszer, gyógyszerek, infúzió - érkezett Jemenbe, enyhítendő az arab országban elkövetett két nappal korábbi, példátlanul súlyos öngyilkos merénylet következményeit.

A segélyt az amerikai légierő gépei vitték a fővárosba, Szanaába, ahol hétfőn egy öngyilkos merénylő díszszemlére készülő katonák között elvegyülve működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet. A nagy erejű detonációban négy híján száz katona meghalt, a sebesültek száma meghaladta a 300-at.

A merényletet az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vállalta. Mint közölték, a robbantás bosszú volt azért, hogy a jemeni haderő május 12-én nagyszabású offenzívát indított Dél-Jemenben a radikális iszlamista fegyveresek ellen, hogy visszafoglalja az al-Kaida ellenőrzése alá került városokat.

Közben a floridai Tampában Hillary Clinton amerikai külügyminiszter elmondta, a tárca szakértői meghekkelték az al-Kaida jemeni internetes propagandaoldalát; a honlapon így az amerikaiak megölésére buzdító fölhívás helyett az olvasható, hány ember halt meg az elmúlt időszakban Jemenben az al-Kaida merényleteiben.