Amnesty International: felemelő és kijózanító volt 2011

Infostart
2012. május 24. 08:00
Felemelő és egyben kijózanító volt a tavalyi év az Amnesty International globális folyamatokat elemző éves jelentése szerint.

Felemelő volt 2011-ben, hogy milliós tömegek vonultak az utcára, nagyrészt békésen tüntetve a jogaikért és szabadságukért - mondta Átol Dorottya, az Amnesty International magyarországi irodájának kampánykoordinátora.

"Az is felemelő volt, hogy a tömegek ereje megdöntött több évtizedes, önkényes uralmon alapuló rezsimeket, amelyek korábban elmozdíthatatlannak tűntek Líbiában, Egyiptomban és Tunéziában" - fogalmazott.

Kijózanítónak látja például a Szíriában történteket, ahol "parancsba adták a katonáknak, hogy lőjenek a békés tüntetőkre, az utcán sétálókra".

Az Amnesty Internatonal kampánykoordinátora azonban a nemzetközi közösség tehetetlenségét, vagy közönyét is kritikával illette. Például azért, mert Szíria esetében Oroszország és Kína megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szervezet közbeavatkozásáról szóló indítványt.

"Oroszország az az ország, amely fegyverrel látja el a szíriai rezsimet, de nem Oroszország és Kína az egyetlen bűnös a fegyver-bizniszben, hiszen a világ fegyverkereskedelmének a 70 százalékát az ENSZ állandó tagállamai adják. Az első ebben is az Egyesült Államok" - emlékeztetett.

Átol Dorottya kiemelte, hogy az Amnesty International olyan nemzetközi egyezményen dolgozik, amely szabályozná a fegyverkereskedelmet, például, tiltaná az árusítást azon hatalmak részére, amelyek bizonyítottan jogsértésekre használják a fegyvereket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást