Rasmussen: A francia csapatkivonás nem változtat az afganisztáni menetrenden

InfoRádió / MTI
2012. május 20. 18:51
Franciaországnak az a döntése, hogy 2012 végéig hazavezényli katonáit Afganisztánból, nem változtat a NATO ütemtervén, amelynek értelmében 2014 végéig fogja átadni a biztonsági feladatokat az afgán erőknek - jelentette ki Chicagóban, a NATO-csúcs megnyitásának napján Anders Fogh Rasmussen, a szövetség főtitkára.

Francois Hollande francia elnök pénteken a Fehér Házban erősítette meg az őt fogadó Barack Obama elnöknek, hogy tartja magát választási ígéretéhez, és hogy a francia harcoló erők kivonásának határideje "nem lehet alku tárgya".

"Nem fogjuk siettetni a kivonulást. A célunk, a stratégiánk és a menetrendünk változatlan marad" - fogalmazott Rasmussen.

Rasmussen úgy nyilatkozott, hogy nem lepte meg Hollande döntése a 3500 fős francia kontingens kivonásáról, és hozzátette: az új francia vezető felajánlotta, hogy más módon támogatja a NATO az afganisztáni erőfeszítéseit. A főtitkár szerint az Hollande-terv "nagyon is összhangban áll" a NATO elképzeléseivel, miszerint a harci feladatokat fokozatosan az afgán biztonsági erőknek adják át, 2014 december 31-ig.

"Mindez koordináltan, a szövetségen belüli konzultációk alapján történik majd. Biztos vagyok benne, hogy a koalíción belül fenn fogjuk tartani a szolidaritást" - mondta.

A NATO-főtitkár a csúcsot megelőző napokban adott nyilatkozataiban derűlátóan nyilatkozott arról, hogy a nemzetközi közösség a szövetség vezette erők kivonulása után is folytatja az afgán biztonsági erők finanszírozását.

Rasmussen kijelentette, hogy az afgán erők támogatása kevesebbe kerül, mint a NATO-erőknek az országban történő állomásoztatása. A szövetség főtitkára hangsúlyozta: a nemzetközi közösségnek általános felelőssége és érdeke, hogy az afgán erők 2014 után képesek legyenek teljes mértékben biztosítani az ország biztonságát, és elejét venni annak, hogy ott a terroristák ismét hátországot tudjanak kialakítani maguknak.

A NATO azt tervezi, hogy harcoló erőit a 2014-es afgán elnökválasztásig a dél-ázsiai országban állomásoztatja majd, de 2015-ig kivonja őket.