Ahol korlátozzák a diáktüntetéseket

InfoRádió / MTI
2012. május 19. 11:30
A québeci tartományi parlament megszavazta a diáktüntetéseket korlátozó törvényt, miután a tandíjemelés elleni tüntetések többször meglehetősen erőszakossá fajultak az elmúlt három hónapban, és a diáksztrájkok miatt nem lehetett megtartani egyetemi előadásokat. Több jogvédő szerint a törvény sérti a szabadságjogokat, sok diák pedig hadüzenetnek veszi a jogszabályt.

A jogvédők által vitatott törvényi előírások között szerepel, hogy minden tervezett, legalább 50 fős tüntetést a szervezőknek nyolc órával annak kezdete előtt be kell jelenteniük a rendőrségnek, és közölniük kell annak útvonalát.

Ugyanezen a napon Montreal városa rendeletet alkotott arról, hogy 500 és 3000 dollár közötti összeggel büntethető az, aki maszkban tüntet. A hatóságok szerint az erőszakos tüntetések során az álarcos demonstrálók okozták a legtöbb bajt. Québec városa hasonló rendelet bevezetését tervezi.

Jean Charest québeci miniszterelnök közölte, hogy az új törvényben nem vonják vissza a tandíjemelést - az 254 dollár lesz évente -, hanem felfüggesztik a tavaszi szemesztert azokon a karokon, amelyeken az előadásoktól való tömeges távolmaradás lehetetlenné tette az oktatást. Viszont az őszi félévet előbb kezdik el, már augusztusban. A törvény értelmében súlyos pénzbüntetéssel sújtják azokat a diákokat és diákszervezeteket, akik, illetve amelyek akadályozzák az oktatást.

A québeci ügyvédi kamara közölte, hogy súlyos aggályai vannak a törvénnyel kapcsolatban, mert indokolatlanul szigorúan korlátozza az alapvető szabadságjogokat. A québeci parlamenti ellenzék a tartományi demokrácia egyik legsötétebb napjának nevezte a péntekit, és kijelentette, hogy előrehozott választásokat kellene tartani a tartományban.