Inforádió

Meghallgatom Élő adás

George W. Bush is támogatja Mitt Romney elnökjelöltségét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
George W. Bush volt amerikai elnök is támogatásáról biztosította Mitt Romneyt, a Republikánus Párt elnökjelöltségének várományosát.

"Mitt Romney pártján állok" - jelentette ki Bush az ABC News televíziónak. A volt elnök egy a róla elnevezett alapítvány nevében, egy emberi jogi kampány keretében mondott beszédet, és a csatorna stábjának a rendezvény helyszínén, egy liftből kiszólva válaszolt, mielőtt az ajtók bezáródtak volna.

Bush támogatása nem meglepő, hiszen Romney gyakorlatilag az egyetlen talpon maradt elnökjelölt-aspiráns, miután a reménytelenül lemaradt Ron Paul hétfőn bejelentette, hogy nincs pénze a további kampányolásra, és csak az állami szintű konvenciókon próbál meg újabb támogatókat toborozni magának.

Republikánus bennfentesek kétlik, hogy az elnöksége után a nyilvános szereplést ritkán vállaló ifjabbik Bush szerepet kapna Romney kampányában. A politikust ugyanis sokan hibáztatják az amerikai gazdaság jelenlegi állapotáért. Igaz, Bush most népszerűbb, mint amikor még hivatalban volt.

George Bush a rendezvényen hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak kötelessége, hogy világszerte támogassa a demokratikus forradalmakat és előmozdítsa a szabadság ügyét. Szerinte "az arab tavasz a legnagyobb kihívás a tekintélyuralommal szemben a kommunizmus bukása óta". Mint mondta, az Egyesült Államok abban nem dönthet, hogy mikor kezdődjenek, vagy fejeződjenek be ezek a forradalmak, de abban igen, hogy "melyik oldalon áll".

A konferencia munkájába, amelyre több országból, köztük Szíriából érkeztek másként gondolkodók, videóhíváson bekapcsolódott Aung San Suu Kyi Nobel-békedíjas mianamari ellenzéki vezető is, aki kijelentette: a hazájával szembeni szankciók visszavonása "a lehetséges első lépés" annak biztosítására, hogy az ország kormánya nem hagy fel a nyitással. Ugyanakkor óvatosságra intett és hozzátette: "a demokratizálódás folyamata nem visszafordíthatatlan".