Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bizalmat kapott a Fico-kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bizalmat szavazott kedden a szlovák parlament Robert Fico kabinetjének.

Az egy hétig tartó vita után a 150 fős szlovák parlamentben, a jelenlévő 142 képviselő közül 82-en hagyták jóvá az új kabinet kormányprogramját és ezzel egyidejűleg Robert Fico kormányának is bizalmat szavaztak. A szavazás gyakorlatilag formalitásnak számított, Ficóék "egyszínű" kormánya ugyanis 83 képviselővel rendelkezik a szlovák törvényhozásban, a kormányprogram jóváhagyásához pedig egyszerű többségre, vagyis 76 szavazatra volt szükség.

A kormányprogramot két kormánypárti képviselő nem szavazta meg. Egyikük a szavazógép hibájára hivatkozott, a másik pedig nem tartózkodott az ülésteremben. Az ellenzéki pártok közül csak egy képviselőnő - az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) parlamenti klubjába tartozó - Maria Ritomská szavazott a kormányprogram mellett. Az összes többi - jelen lévő - ellenzéki képviselő vagy nemmel szavazott vagy tartózkodott a voksolástól.

Robert Fico kabinetje április 27-én fogadta el kormányprogramját, amelyet azóta az ellenzéki pártok egy egész sor képviselője "homályosnak" és konkrétumokat nélkülözőnek nevezett.

A szlovák kormányprogram kisebbségpolitikai célkitűzéseit több szlovákiai magyar szervezet is általánosnak és ellenőrizhetetlennek nevezte. A Magyar Koalíció Pártja úgy véleményezte a kormányprogramot, hogy az nem veszi figyelembe a kisebbségek valós helyzetét ami arra utal, hogy Ficóék a kisebbségek beolvasztásának politikáját választották. Az MKP a kormányprogram kisebbségekre vonatkozó része kapcsán arra is rámutatott, hogy az nem veszi figyelembe az EBESZ és az Európa Tanács - az átfogó kisebbségi törvény elfogadására, és a kisebbségek nyelvhasználati jogának bővítésére - vonatkozó ajánlásait. A Most-Híd párt a kormányprogram vitája során cinikusnak nevezte a kisebbségi status quo - a kormányprogram kisebbségekkel foglalkozó részében lefektetett - megőrzésének célkitűzését.