Ki vezetheti az új francia kormányt?

Infostart
2012. május 14. 20:30
Egy nappal Francois Hollande elnöki beiktatása előtt nagy az idegesség a francia szocialisták körében, úgy tűnik ugyanis, senki sem tudja, kikből áll össze majd az új államfő által megbízott kormány. Bár Hollande korábbi nyilatkozatai alapján annyit biztosan tudni lehet, hogy a leendő miniszterelnök szocialista politikus lesz, a konkrét személy kilétét sűrű homály fedi.

Szorongató várakozás - a beszámolók szerint leginkább ez jellemzi a május 6-án megválasztott és kedden hivatalosan is beiktatandó új francia államfő környezetének lelkiállapotát. Francois Hollande talán sosem volt ennyire titokzatos - panaszkodnak közvetlen munkatársai, és bár korábbi nyilatkozatai alapján annyit biztosan tudni lehet, hogy a leendő miniszterelnök szocialista politikus lesz, a konkrét személy kilétét sűrű homály fedi.

Elemzők szerint a legesélyesebb jelöltnek Jean-Marc Ayrault, az alsóház szocialista frakcióvezetője számít, aki a választási kampány alatt Hollande különleges tanácsadójaként is működött. Kinevezésének egyetlen akadálya az lehet, hogy az új államfőhöz hasonlóan nem rendelkezik kormányzati tapasztalattal.

Második helyen a többdiplomás Pascal Lamyt, a Kereskedelmi Világszövetség jelenlegi elnökét emlegetik, aki a nyolcvanas években a kormányt is megjárta, ellene szól azonban, hogy az általa vezetett nemzetközi intézményt a szélsőbaloldalon a "pusztító ultraliberalizmus" fellegvárának tekintik. Márpedig Hollande-nak eme baloldali véleményt, különösen a parlamenti választások előtt, figyelembe kell majd vennie.

A lehetséges jelöltek között szerepel még Francois Hollande kampányfőnökének, Pierre Moscovici-nek vagy Martine Aubry pártfőtitkárnak a neve is, sőt vannak, akik úgy tudják: az Areva atomenergia csoport korábbi első embere, Anne Lauvergeon, de akár a fiatal és nagyon ambiciózus Manuel Valls is kormányfővé válhat.

A titkos készülődést eddig egyetlen, igaz, meglehetősen kellemetlen esemény zavarta meg: a Le Figaro című napilap kiderítette, hogy Michel Rocard volt szocialista kormányfő a hétvégén váratlan látogatást tett Iránban. Francois Hollande kénytelen volt elhatárolódni ettől az akciótól, mondván, az a 82 éves politikus magánkezdeményezése, és semmilyen hivatalos megbízással sem rendelkezik.

Ezt a parlamenti választásokra készülődő jobboldal természetesen egy percig sem hiszi el, és a korábbi kormánytöbbséget adó Népi Mozgalom Uniójának vezetői most azzal vádolják Hollande-ot, hogy egyezkedni akar a teheráni vezetéssel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást