"Megdöbbentő lenne, ha német-francia konfliktus alakulna ki"

Infostart
2012. május 8. 08:45
Francois Hollande személyében 17 év után újra baloldali elnöke van Franciaországnak, de az nagy kérdés, hogy mi történik a júniusi parlamenti választásokon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa. Fejérdy Gergely szerint az uniós stabilitási paktum felülvizsgálata inkább kampányüzenetként értelmezhető a megválasztott francia elnök részéről.

Nagy változást eredményezhet, hogy 17 év után baloldali elnöke lesz Franciaországnak, ugyanakkor Francois Hollande megválasztott elnök komoly kihívás előtt áll, a választási program megvalósításában nagy kérdőjelek vannak - mondta a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa.

Fejérdy Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: a júniusi alsóházi választások előtt a szavazók több mint 51 százaléka jobboldali kormányt támogatna. Korábban nem fordult elő, hogy az elnök a másik politikai oldalról érkező kabinettel lenne kénytelen dolgozni, most viszont kétségekkel nézhet a választások elé a szocialista párt.

Hollande programja megvalósításához fontos, hogy milyen erővel bír a különböző fórumokon és a parlamenti választásokon is jól kell szerepelni, hogy megvalósíthassa a célokat. A szenátusban és a helyhatóságokban is a szocialisták vannak többségben, és az alsóházzal teljes lehetne a baloldali irányítás - fejtette ki.

Az uniós stabilitási paktum felülvizsgálata inkább kampányüzenetként értelmezhető a megválasztott francia elnök részéről - vélekedett Fejérdy Gergely. A vasárnap megválasztott Francois Hollande új francia elnök újratárgyalná az európai pénzügyi stabilitási paktumot, Angela Merkel német kancellár ezt elutasítja.

A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint megdöbbentő lenne, ha német-francia konfliktus alakulna ki. Hollande nem kíván Merkellel konfrontatív politikát folytatni, a kampány után vélhetően kompromisszumkeresésre lesz kényszerítve - tette hozzá.

A megválasztott francia államfő beiktatásának másnapján, azaz május 16-án utazik Berlinbe, hogy Angela Merkel német kancellárral tárgyaljon, majd folytatódik a G8-as csúcs, és ha a két politikus más véleményen van, akkor halálra van ítélve a találkozó - emelte ki.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fejérdy Gergely 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Fejérdy Gergely 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást