Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Svájc kész kezelni Timosenkót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Svájc kész gyógykezelésre fogadni a súlyos gerincbántalmaktól szenvedő Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt, akit a harkivi női börtönben őriznek - jelentette be Didier Burkhalter svájci külügyminiszter.

"Ha az Európai Unió, Németország és Ukrajna beleegyezik, készek vagyunk közvetítői szerepet vállalni egyrészt, másrészt pedig segítséget nyújtani" - mondta a miniszter a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilapnak.

Burkhalter kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy "a Timosenko-ügy miatt megérné bojkottálni" a labdarúgó Eb-t. "Nem gondolom, hogy bojkottal való fenyegetőzés segítene ebben a helyzetben" - mondta, hozzátéve, hogy a svájci kormány képviselője a terveknek megfelelően jelen lesz Lengyelország és Ukrajna által közösen szervezett Európa-bajnokságon.

Timosenko lánya, Jevhenyija az Österreich című újságnak az mondta, hogy aggódik az anyja életétéért.

A lapnak arra a kérdésére, hogy folytatja-e Timosenko az április 20-án elkezdett éhségsztrájkot, kijelentette: "Igen, ezt tervezi. Folytatni fogja a tiltakozást, minden következményével együtt, amíg nem születik döntés. Ez a szándéka, és ezért aggódom. Féltem az anyám életét".

Timosenkót, Viktor Janukovics elnök legfőbb politikai ellenlábasát egy kijevi bíróság októberben hétévi börtönbüntetésre ítélte az 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések megkötésekor kormányfőként elkövetett hivatali visszaélés vádjával.