Magas részvétel a francia elnökválasztáson

Infostart
2012. május 6. 14:50
A francia elnökválasztás második fordulójában az esős, hűvös őszies időben tömegesen urnák elé vonuló franciák vasárnap egyértelműen megfogalmazták a helyzet ellentmondásosságát: a választók fontosnak tartják a szavazáson való részvételt, de 2012-ben egyik jelölt sem váltott ki igazi lelkesedést bennük.

"A legkisebb rosszra szavazok. Nem remélek semmit ettől a választástól. Semmi nem fog változni" - mondta a közhangulatra jellemzően a 33 éves Aurélie Briandet anélkül, hogy elárulta volna, kire adta a voksát.

Az egyik párizsi XX. kerületi szavazóhelység előtt, amely hagyományosan baloldali körzetnek számít, a 47 éves Véronique Chiloux azért szavaz a szocialista jelöltre, mert megválasztásával nagyobb szociális igazságosságot remél. "Francois Hollande-ra szavaztam. Nagyobb igazságosságot és méltányosságot szeretnék. Társadalmi szempontból óriási az egyenlőtlenség, ezen változtatni kell" - mondta. Az 52 éves Séverin Seaman is változást remél az elnökválasztástól, mert "az embereknek, elsősorban a munkásoknak egyre nehezebb az élete".

A két forduló között Nicolas Sarkozy konzervatív elnöknek a szélsőjobboldali választók megnyeréséért folytatott kampánya a határok visszaállításáról, a bevándorlók számának csökkentéséről és a közbiztonság helyreállításáról a választók egy részét ledöbbentette. "A jobboldal korábban nem volt szélsőjobboldali. Fontos, hogy ebben az országban megőrizzük a köztársasági értékeket. Számomra, aki honosított franciaként szavazok, Franciaország mindig is a menekültek földje marad" - mondta a 30 éves török származású Rusan Demir.

A hagyományosan jobboldalinak számító elegáns párizsi elővárosban, Neuilly-sur-Seine-ben - amelynek 1983 és 2002 között Sarkozy volt a polgármestere - sem sokkal lelkesebbek az emberek.

"Minden egyértelmű az elejétől kezdve, a kampány nulla volt, nem volt vita, egyiknek sem voltak ötletei és javaslatai. Mindegyik csak védekezett" - hangsúlyozza az 52 éves Yvan Le Muet. Az 50 éves Alice azt mondta, hogy a franciák idén "a kellemetlen és a katasztrofális szavazat" között választhatnak.

Párizs leggazdagabb negyedében, az őshonos burzsoázia lakóhelyének számító XVI. kerültben a 42 éves Coralie Callier a jobboldali jelöltre szavazott. "Tény, hogy Nicolas Sarkozy nem túl szimpatikus személyiség, de neki köszönhetően Franciaország erős maradt a válság alatt is. Számomra Hollande megvalósíthatatlan dolgokat ígér, ami csődbe fogja vinni az országot" - mondta a nő.