Jó irányba tart-e az unió?

Infostart
2012. május 6. 09:00
Az uniós integráció kitalálói bátrabbak és értékközpontúbbak voltak, ettől függetlenül az együttműködés máig az általuk megszabott irányba tart - a többi között ez hangzott el a Mathias Corvinus Collegium "Változott-e a létjogosultsága az Európai Uniónak?" című beszélgetésén.

Zsinka László, a Budapesti Corvinus Egyetem dékánja a szabadság és szolidaritás egyensúlyát, Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár a demokrácia és a jogállamiság mellett a békére való törekvést, Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője pedig az európai identitást emelte ki uniós értékként a beszélgetésen. Győri Enikő azonban kitért arra is, hogy a közösség értékei a zsidó-keresztény kultúrkörben gyökereznek.

Zsinka László úgy látta, hogy mára a politikai elit nagy része - víziók hiányában - sajnos nem értékközpontú, hanem kommunikációközpontú politikát folytat. Lehet, hogy hisznek értékekben, de patikamérlegre teszik azt, hogy ebből mit kommunikálnak és milyen hatásuk van - tette hozzá.

Győri Enikő az uniós integráció kitalálóinak bátorságát is kiemelte. A 2008 óta húzódó válságban az egy fontos elem, hogy ennyire a belpolitikai hullámoknak szolgáltatunk ki uniós alapértékeket - vélekedett.

Szűcs Tamás hangsúlyozta, hogy az európai gondolat promóciója lenne az egyik legsürgetőbb feladat valamennyi tagállamban. Abban az esetben, ha nem ezt a vonalat követjük, hanem mindenki a saját nemzeti érdekét követi, akkor nagyon nehéz lesz akár a szolidaritás, akár az európai egység gondolatát előtérbe helyezni - fejtette ki.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az európai unió hozzávetőlegesen abba az irányba halad, amerre alapítói indították és abban is, hogy az integráció a válság hatására egy magasabb szintre lép. Győri Enikő azonban óva intette az európai politikusokat attól, hogy egy nagy közösségi szerződésmódosításba fogjanak, az eladósodottság és a munkanélküliség ugyanis most - úgy vélte - sürgetőbb probléma.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást