eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A cseh elnök lemondta ukrajnai útját Timosenko miatt

Újabb politikus, ezúttal Václav Klaus cseh államfő mondta le májusi ukrajnai látogatását, ezzel tiltakozva Julija Timosenko volt ukrán kormányfő fogva tartása ellen.

A cseh elnök mellett eddig Joachim Gauck német, Heinz Fischer osztrák és Danilo Türk szlovén államfő is lemondta részvételét a közép-európai államfők jaltai találkozóján, míg a litván és a lett államfő állítólag mérlegeli, hogy részt vegyen-e a tanácskozáson, amelynek központi témája az európai integrációs folyamat lesz. Angela Merkel német kancellár hasonló okok miatt mérlegeli, hogy Ukrajnába utazzon-e a labdarúgó Európa-bajnokság alkalmával. Viviane Reding uniós biztos a múlt héten közölte, hogy a Timosenko-ügy miatt nem utazik Ukrajnába az Eb-re.

Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnököt tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélés miatt. Állítólag az orosz földgázszállításokról kötött államközi szerződéssel okozott tetemes kárt Ukrajnának. A Nyugat azt állítja, hogy az ítélet mögött politikai indokok állnak, és követeli Julija Timosenko szabadon bocsátását.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×