eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma

Washington érvénybe tartja a Mianmar ellen hozott szankciókat

Az Egyesült Államok kizárta, hogy a közeljövőben feloldja a Mianmar ellen hozott szankciók mindegyikét. A leginkább sújtó büntetőintézkedéseket érvényben hagyja, hogy ezzel továbbra nyomást gyakoroljon az ázsiai országra - derült ki egy magas rangú külügyi illetékes szavaiból.

Az Európai Unió nemrégiben felfüggesztette a szankciók csaknem egészét, hogy ezzel is helyeslését fejezze ki a Mianmarban megindult politikai reformfolyamattal kapcsolatban. Az EU mindössze a fegyvereladásra vonatkozó embargót hagyta érvényben,

A hónap elején megtartott mianmari időközi választásokon az Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas politikus vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) lett a mianmari parlament első számú ellenzéki pártja. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter üdvözölve a fejleményeket bejelentette, hogy Washington enyhít a megszorító intézkedéseken, főleg a Mianmarba irányuló befektetéseket illetően.

Kurt Campbell, az amerikai külügyminisztérium Ázsiával foglalkozó államtitkár-helyettese szerdán az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt kifejtette: a washingtoni kormányzat még tart attól, hogy megtorpanhat a reformátmenet. "Ezért a nyomásgyakorlás stratégiánk egyik kulcseleme" - mondta.

"Meg kell győződnünk arról, hogy a reformfolyamat kiterjed az egész országra" - fogalmazott a külügyminisztériumi Ázsia-szakértő, aki szerint egyértelmű és hitelt érdemlő információk jutottak el Washingtonba arról, hogy a demokráciatörekvésekkel szembeszálló erők még mindig aktívak Mianmarban

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×