Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Előrehozott választások lehetnek Csehországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csehországban tovább mélyül a kormányválság. Néhány napon belül megszűnik a kormánykoalíció, és nem kizárt, hogy még júniusban előrehozott választások lesznek.

A három koalíciós kormánypárt elnöke vasárnap este megállapodott, hogy április 27-vel felmondják a koalíciós szerződést - közölte Petr Necas miniszterelnök a tévé kamerái előtt a Polgári Demokratikus Párt (ODS), a TOP 09 és a Közügyek párt elnökeinek találkozója után.

Egyelőre nem tudni pontosan, mi lesz a folytatás. Karolína Peake, a legkisebb kormánypártbóol, a Közügyekből kivált miniszterelnök-helyettes hétfőn közli a kormányfővel, sikerült-e annyi képviselőt a maga oldalára állítani, hogy a kormánykoalíció képes megőrizni többségét a képviselőházban.

Az ODS-nek és a TOP 09 pártnak jelenleg együttesen 93 képviselője van a 200 tagú parlamenti alsóházban. Necas korábban bejelentette, hogy a korrupciós botrányokba keveredett Közügyekkel a két nagyobb kormánypárt már nem hajlandó együtt kormányozni. Peake hétfőig kapott időt arra, hogy biztosítsa a kormányfőt: az általa létrehozott platformnak legalább tíz tagja van. Úgy tudni azonban, a kormányfő-helyetteshez vasárnap estig csak a Közügyek hét képviselője csatlakozott.

Radek John, a szétesőben lévő Közügyek elnöke a koalíciós pártelnökök találkozója után újságíróknak azt mondta: a koalíciós szerződés kizárja, hogy a kormány olyan emberektől függjön, akik elhagyták valamelyik kormánypártot.

Petr Necas, Karel Schwarzenberg és Radek John megállapodott arról is, hogy a három párt továbbra is szorgalmazni fogja a költségvetési megszorításokat. Necas szerint ezek a kormányzati intézkedések olyan kompromisszumok, amelyek mind a három párt számára elfogadhatóak.

Az országban közben növekszik az elégedetlenség a kormány politikájával szemben. Szombaton több mint százezer ember tüntetett Prágában, ez a volt a legnagyobb tiltakozó megmozdulás a bársonyos forradalom óta. Elemzők szerint elkerülhetetlenek tűnik az előrehozott választások megtartása, erre valószínűleg június második felében kerülne sor.

A kormány azonban ezt csak végső megoldásnak tartja, ugyanis a felmérések szerint a választásokat nagy előnnyel az ellenzéki Szociáldemokrata Párt nyerné a kommunisták előtt.