eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Bocsánatot kért Breivik, de nem mindenkitől

Bocsánatot kért a "politikailag el nem kötelezett" áldozatok családjától a tavalyi norvégiai tömegmészárlás tettese, a bíróság előtt álló norvég Anders Behring Breivik, de nem volt hajlandó bocsánatot kérni azoknak a fiataloknak a szüleitől, akiket a munkáspárti ifjúsági táborban, Utoya szigetén ölt meg.

Breivik hétfői meghallgatásán mindvégig nyugodt hangon és közönyösen beszélt. Azt mondta, nagyon sajnálja azokat a járókelőket, illetve hozzátartozóikat, akik az általa elkövetett oslói pokolgépes merényletben meghaltak vagy megsebesültek, majd amikor az ügyész megkérdezte tőle, hogy bocsánatot kér-e azon áldozatok családtagjaitól is, akik a környező minisztériumi épületekben vagy az ifjúsági táborban haltak meg, nemmel válaszolt.

Megismételte azt a kijelentését, miszerint "borzalmas, amit tett, de szükséges volt", hozzátéve, hogy utoyai áldozatai közül 44-en valamilyen tisztséget töltöttek be a munkáspárt ifjúsági tagozatában. Kijelentette, hogy "legitim politikai célpont" volt a kormányzati negyed és az ifjúsági tábor.

Breivik a szigeten 69 embert ölt meg, legtöbbjük fiatalkorú volt. Nyolc halálos áldozata volt annak, hogy utoyai ámokfutása előtt felrobbantott egy kisteherautóba rejtett pokolgépet a kormányhivataloknak helyet adó toronyház tövében.

"Azt vesztették el, ami a legkedvesebb volt nekik" - mondta a vádlott az áldozatok hozzátartozóira utalva. "De én is elveszítettem a családomat és a barátaimat, igaz, ezt én választottam. Nem szép dolog 18 évesnél fiatalabbakat célba venni, de gyakorlatilag lehetetlen volt közöttük különbséget tenni" - jelentette ki.

Elmondta, hogy milyen meggondolásból kímélte meg két ember életét a táborban: az egyiket azért nem ölte meg, mert nagyon fiatal volt - mint kiderült, 10 éves -, viszont előtte lelőtte az apját. A másikkal pedig azért nem végzett, mert "nem úgy nézett ki, mint egy marxista". "Magamat láttam benne, egy jobboldalit" - tette hozzá.

Pisztolyát használta azon áldozataival szemben, akik 10 méternél kisebb távolságban voltak tőle, és puskáját azokkal szemben, akik távolabb.

Részletesen beszámolt arról, hogy tervbe vette: elvágja Gro Harlem Brundtland volt munkáspárti miniszterelnök torkát, miközben filmre veszi azt, és közben felolvas egy szöveget. A volt miniszterelnök asszony az utoyai ámokfutás előtt néhány órával járt a táborban, és mondott ott beszédet.

Breivik a beszámolók szerint nevetést váltott ki a tárgyalás hallgatóságából azzal, hogy elmondta: tettei után úgy akart elmenekülni, hogy "eltulajdonít" egy sportrepülőgépet, s a gép vezetéséhez szükséges alapismereteket a YouTube-on sajátította el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×