Telepesek kiköltözését rendelték el egy hebroni házból

InfoRádió / MTI
2012. április 22. 10:36
Egy jeruzsálemi bíróság elrendelte a ciszjordániai Hebron egyik házába betelepült izraeli telepesek kiköltözését - jelentette vasárnap az izraeli közszolgálati rádió.

A rádió szerint a bíróság úgy ítélte meg, hogy a telepesek jogellenesen költöztek be az izraeli ellenőrzés alatt álló Tell Rumeida negyed egyik házába, és elrendelte kiköltözésüket.

Hagit Ofan, a telepbővítéseket ellenző Békét Most izraeli mozgalom szóvivője megerősítette, hogy a bíróság május 15-i hatállyal elrendelte a házba jogellenesen betelepült három izraeli család kiköltözését.

A történet 2000-ig nyúlik vissza, amikor a Bakri család, egy palesztin házaspár a szomszédaik zaklatása miatt elhagyta a házát; a szomszédok ezután azonnal beköltöztek.

A Bakri házaspár 2006-ban feljelentette a telepeseket. Ez utóbbiak állítólagos bérleti jogviszonyra, majd tulajdonjogra hivatkoztak, amit a bíróság nem ismert el - tette hozzá a szóvivő.

A legnagyobb ciszjordániai palesztin városban, Hebronban mintegy 190 ezer palesztin él, a feszültség állandó a belvárosban kialakított telepen élő hatszáz izraeli lakos és a palesztinok között.