eur:
394.65
usd:
371.86
bux:
66914.32
2024. április 16. kedd Csongor

A németek megint jól jártak

A németek Európában mindenki másnál kevesebb kamatot fizetnek az államadósságért, miközben elemzők szerint immár nem kérdéses, hogy Spanyolország is nemzetközi mentőcsomagra szorul majd.

Az Európa felett tomboló pénzügyi viharban úgy tűnik, a befektetők a német állampapírokban látják a menedéket. A szövetségi kormány mindössze 0,14 százalékpontos kamatra tudott kölcsönvenni két évre 4 milliárd eurót szerdai kincstárjegy-aukcióján. Az alacsony hozam - vagy a német államkassza számára kamat - rekordérték, eddig soha nem volt ilyen alacsony.

Richard McGurire, a Rabobank vezető stratégiai elemzője ezt úgy jellemezte, hogy "a piacon minden korábbinál nagyobb a vágy a tőke megőrzésére".

A történelmi alacsony hozam azonban azt is jelenti, hogy a befektetők szinte semmilyen profitot nem szereznek abból, hogy a legnagyobb európai gazdaságnak adják a pénzt, de - mint az elemző rámutatott - fontosabb nekik, hogy biztonságban tudják befektetésüket.

Mindeközben a hét elején a spanyol állampapírok kamatai már elérték a hét százalékot, és bár szerdán estek, elemzők szerint nem az a kérdés, hogy kér-e Spanyolország nemzetközi segítséget, hanem az, hogy mikor.

Madridnak többmilliárd euróra lesz szüksége bankjai és talán államkasszája megtámogatásához is. A kormány egyelőre azt mondja, hogy nincs szüksége mentőcsomagra és a Görögországot, Írország és Portugáliát a csődtől megmentő EU sem hajlandó erről spekulálni.

Madrid helyzetét könnyíti, hogy az idén már sikerült 86 milliárd euró hitelt begyűjtenie és így csak hónapok múlva szorulhat segítségre. Megnehezíti viszont az ingatlanpiac helyzete - a bankok hatalmas adósságot halmoztak fel, miközben szakértők szerint még mindig túlértékeltek az ingatlanok. Így nem is lehet megmondani, hogy pontosan mekkora terheik lehetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×