eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Összecsapások Bahreinben a Formula-1 verseny előtt

Ismét összecsapások voltak szombatra virradó éjszaka Bahreinben több síita faluban kormányellenes tüntetők és a rohamrendőrök között, nem messze Szahírtól, ahol szombaton a Formula-1 autóverseny időmérő edzéseit tartják - közölték szemtanúk.

Több tucatnyian tüntettek a pályától néhány kilométernyire fekvő Karzakanban, al-Málikíjában, Dumisztánban és Szadában. Fiatalok autógumikat gyújtottak fel és Molotov-koktélokkal dobálták a rendvédelmi erőket.

Sahúra faluban szombaton egy férfi holttestét találták meg - közölte a Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetsége (Vefak) síita ellenzéki párt. A 37 éves tüntető holttestét egy háztetőn találták meg. A Vefak szerint a férfi egyike volt azoknak a tüntetőknek, akiket a péntek éjszakai összecsapás során a rohamrendőrök bántalmaztak. A belügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben.

A Február 14-i Fiatalok elnevezésű radikális mozgalom felhívására összegyűlt tömeg kormányellenes jelszavakat skandált és Hamad bin Isza al-Kalifa sejk távozását követelte.

A tüntetők elözönlötték az egyik legfontosabb autópályát is, több kilométernyi hosszan meneteltek, a rendvédelmi erők könnygázt vetettek be ellenük.

A Február 14-i Fiatalok három napra hirdették meg a "harag napját", és ebbe az időtartamba beleesik a Formula-1 vasárnapi futama is.

Pénteken, az időmérő edzések első napján a rendőrség erővel oszlatott fel egy többezres tüntetést az el-Manámától négy kilométerre nyugatra fekvő Budajában - közölte az ellenzék.

Az alkotmányreformot követelő síita ellenzék szervezetének ismétlődő tüntetései miatt megerősítették az autóverseny biztonsági intézkedéseit.

Szalman bin Hamad al-Kalifa trónörökös ezúttal kizárta a nagydíj elmaradását. Tavaly a kormányellenes síita tüntetések és szunnita kormányzat megtorlása miatt a szervezők törölték a Formula-1 futamot.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×