Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Összehangolt akciók Afganisztánban, magyarokat nem ért támadás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyar állampolgárokat vagy érdekeltségeket nem érintett az a fegyveres támadás Kabulban, amely vasárnap történt az afgán fővárosban - közölte a Külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője. A Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy a Kabulban tartózkodó magyar katonákat sem érte támadás.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke elmondta, hogy Peimli Károly, Magyarország kabuli nagykövete megerősítette a támadás hírét, amely egyebek közt a diplomáciai negyedet, továbbá szállodákat is ért.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint magyar érdekeltséget nem ért támadás, a magyar nagykövetség munkatársainak testi épsége nincs veszélyben, továbbá a Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy magyarok megsérültek volna.

Külképviseleti és hírügynökségi jelentések szerint 2012. április 15-én, vasárnap a kabuli kormányzattal szemben álló tálib csoportok összehangolt támadást indítottak Kabulban és Afganisztán több tartományában nyugati érdekeltségek ellen - áll a Külügyminisztérium közleményében.

A közlemény szerint a külképviselet dolgozói biztonságos helyen tartózkodnak, a helyi szövetséges biztonsági erőkkel állandó kapcsolatban vannak, a Külügyminisztériumot folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről. A magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) Pol-e-Kumriban szintén biztonságban van, támadásra abban a tartományban mindezidáig nem került sor. Magyarország több száz fős katonai és polgári erőt állomásoztat Afganisztánban, akiknek a feladata a béke és a biztonság erősítése, valamint a több évtizedes fegyveres konfliktus sújtotta ország újjáépítése.

A közlemény hangsúlyozza, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli az erőszakos cselekményeket, amelyeket semmiféle indok nem igazolhat.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatása szerint Kabulban összesen 66 magyar katona teljesít szolgálatot, őket nem érte támadás, mindannyian biztonságban vannak.

Kabulban a helikopteres kiképző csoport létszáma 12 fő, a logisztikai mentor csoporté 16 fő, 38-an pedig egyéni törzsbeosztásban szolgálnak az ISAF, a helyi biztonsági erők parancsnokságán - mondta el Farkas Anikó, a HM sajtófőnöke az MTI-nek.

Összehangolt támadások


A vasárnapi afganisztáni támadássorozat a tálibok tavaszi offenzívájának a kezdete volt - közölte a lázadók szóvivője az AFP-vel.

Legalább hat öngyilkos merényletet követtek el az összehangolt támadássorozatban, ebből hármat Kabulban - tette hozzá Zabihulla Mudzsahid.

A kabuli rendőrség szerint a fővárosban elkövetett öngyilkos merényletekben legkevesebb egy merénylő meghalt. Egyes támadók elsáncolták magukat épületekben, és azokból "tüzelnek" - közölte Mohammad Ajubi Szalangi kabuli rendőrfőkapitány.

Az amerikai nagykövetség közölte, hogy minden alkalmazottja óvóhelyen van, ép és egészséges.
Kabulon kívül a kelet-afganisztáni Gardézban és Dzsalálábádban hajtottak végre támadást a tálibok. Az előbbiben a rendőrkapitányságot támadták meg, az utóbbiban egy repülőteret, amelyet a NATO is használ.