eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Összehangolt akciók Afganisztánban, magyarokat nem ért támadás

Magyar állampolgárokat vagy érdekeltségeket nem érintett az a fegyveres támadás Kabulban, amely vasárnap történt az afgán fővárosban - közölte a Külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője. A Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy a Kabulban tartózkodó magyar katonákat sem érte támadás.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke elmondta, hogy Peimli Károly, Magyarország kabuli nagykövete megerősítette a támadás hírét, amely egyebek közt a diplomáciai negyedet, továbbá szállodákat is ért.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint magyar érdekeltséget nem ért támadás, a magyar nagykövetség munkatársainak testi épsége nincs veszélyben, továbbá a Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy magyarok megsérültek volna.

Külképviseleti és hírügynökségi jelentések szerint 2012. április 15-én, vasárnap a kabuli kormányzattal szemben álló tálib csoportok összehangolt támadást indítottak Kabulban és Afganisztán több tartományában nyugati érdekeltségek ellen - áll a Külügyminisztérium közleményében.

A közlemény szerint a külképviselet dolgozói biztonságos helyen tartózkodnak, a helyi szövetséges biztonsági erőkkel állandó kapcsolatban vannak, a Külügyminisztériumot folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről. A magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) Pol-e-Kumriban szintén biztonságban van, támadásra abban a tartományban mindezidáig nem került sor. Magyarország több száz fős katonai és polgári erőt állomásoztat Afganisztánban, akiknek a feladata a béke és a biztonság erősítése, valamint a több évtizedes fegyveres konfliktus sújtotta ország újjáépítése.

A közlemény hangsúlyozza, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli az erőszakos cselekményeket, amelyeket semmiféle indok nem igazolhat.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatása szerint Kabulban összesen 66 magyar katona teljesít szolgálatot, őket nem érte támadás, mindannyian biztonságban vannak.

Kabulban a helikopteres kiképző csoport létszáma 12 fő, a logisztikai mentor csoporté 16 fő, 38-an pedig egyéni törzsbeosztásban szolgálnak az ISAF, a helyi biztonsági erők parancsnokságán - mondta el Farkas Anikó, a HM sajtófőnöke az MTI-nek.

Összehangolt támadások


A vasárnapi afganisztáni támadássorozat a tálibok tavaszi offenzívájának a kezdete volt - közölte a lázadók szóvivője az AFP-vel.

Legalább hat öngyilkos merényletet követtek el az összehangolt támadássorozatban, ebből hármat Kabulban - tette hozzá Zabihulla Mudzsahid.

A kabuli rendőrség szerint a fővárosban elkövetett öngyilkos merényletekben legkevesebb egy merénylő meghalt. Egyes támadók elsáncolták magukat épületekben, és azokból "tüzelnek" - közölte Mohammad Ajubi Szalangi kabuli rendőrfőkapitány.

Az amerikai nagykövetség közölte, hogy minden alkalmazottja óvóhelyen van, ép és egészséges.
Kabulon kívül a kelet-afganisztáni Gardézban és Dzsalálábádban hajtottak végre támadást a tálibok. Az előbbiben a rendőrkapitányságot támadták meg, az utóbbiban egy repülőteret, amelyet a NATO is használ.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×