Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mennyi esélye van egy arab nőnek, hogy munkát találjon?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hatalmas munkaerőpiaci szakadék tátong a fiatal nők és férfiak között az arab országokban. Egy 22 államra kiterjedő vizsgálat eredménye szerint a 23-29 év közötti arab férfiak mintegy 80, az ugyanezen korcsoportba tartozó nők alig több mint 30 százaléka dolgozik.

A kulturális, gazdasági változások lassúságára mutat rá a Gallup huszonkét arab országra kiterjedő felmérésének eredménye. Eszerint bármilyen magasan képzettek is a fiatal arab nők, alig van helyük a munkaerőpiacon.

A felmérés eredménye szerint a 23 és 29 év közötti arab férfiak 81, a nőknek alig 32 százaléka dolgozik. A nők munkaerőpiaci részvétele valamelyest összefügg hazájuk anyagi helyzetével. A gazdag országokban munkaerőpiaci arányuk 28, a szegény országokban viszont már 36 százalék - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A két nem közötti munkaerőpiaci szakadék annak ellenére ilyen jelentős, hogy számos ország oktatáspolitikája már a nemi egyenlőség irányába hajlik, amelynek eredményeként a gazdagabb országokban a fiatal nők éppen olyan iskolázottak, mint a férfiak. A gazdag országokban a 23-29 év közötti nőknek 80 százaléka rendelkezik másod- vagy harmadfokú iskolai végzettséggel, míg a férfiak esetében ez az arány 79 százalék.

Mivel a közepes jövedelmű és szegény országokban a nők kevésbé iskolázottak, mint a férfiak, az összes vizsgált országra nézve a nők átlagosan 50, a férfiak 63 százaléka rendelkezik az alapfokúnál magasabb iskolai végzettséggel.

A kulturális és intézményi akadályok ellenére mindkét nem jelentős arányban helyesli, hogy a nők beléphessenek a munkaerőpiacra, igaz, a férfiak kisebb arányban támogatják a kérdést. Összességében a 23-29 év közötti férfiak 70, a nők 82 százaléka véli úgy, hogy a nők az otthonukon kívül elvégezhessenek olyan munkát, amelyre képesítésük van.

A Gallup szakértői szerint a két nem munkaerőpiaci helyzete közötti különbséget a kulturális, társadalmi szokások mellett - amelyek a nőknek alapvetően háztartási szerepet szánnak -egyéb faktorok is magyarázzák. Ilyen például, hogy a jelentős munkahelyhiánnyal és munkanélküliséggel küzdő országokban a nőknek kisebb esélyük van arra, hogy álláshoz jussanak.

Hasonló módon, a társadalmi értékekből fakadóan, a munkaadókon jelentős a nyomás, hogy inkább a fiatal férfiakat alkalmazzák, annak érdekében, hogy meg tudjanak házasodni, és családot alapíthassanak.

A Gallup vizsgálata során több mint 7600, 23 és 29 év közötti fiatalt kérdezett meg Algéria, Bahrein, a Comore-szigetek, Dzsibuti, Egyiptom, Irak, Jordánia, Kuvait, Libanon, Líbia, Mauritánia, Marokkó, Omán, a Palesztin területek, Katar, Szaúd-Arábia, Szomáliföld, Szudán, Szíria, Tunézia, az Egyesült Arab Emírségek és Jemen térségében.