eur:
394
usd:
368.28
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A szíriai kormányerők megsértették a tűzszünetet

A szíriai kormányerők szombatra virradó éjszaka tüzérséggel lőtték Homsz belvárosát, megsértve ezzel a csütörtökön életbe lépett tűzszünetet - jelentették helyi emberi jogi aktivisták. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma szavaz arról a határozattervezetről, amely felhatalmazást ad nemzetközi megfigyelők küldésére a tűzszünet betartásának ellenőrzése érdekében.

"Egész éjjel lőtték a város régi részét. Az elmúlt egy órában nyolc robbanást hallottam" - számolt be a történtekről Karm Abu Rabea helyi lakos.

A nagy-britanniai székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelők szervezet szerint a damaszkuszi vezetés elleni felkelés egyik központjának tartott város elleni támadásban többen megsebesültek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) ma szavaz arról a határozattervezetről, amely felhatalmazást ad nemzetközi megfigyelők Szíriába küldésére a tűzszünet betartásának ellenőrzése érdekében - közölte Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet.

Rice, aki ebben a hónapban ellátja a BT soros elnöki tisztségét, elmondta, hogy a nyugati országok által beterjesztett határozattervezet szövege módosult a 15 BT-tagállam tárgyalása során. A nagykövet nem akart találgatásokba bocsátkozni a szavazás eredményével kapcsolatban.

Obama megnövelte a támogatást

Megnövelte a szíriai ellenzéknek nyújtott támogatást Barack Obama. Az amerikai elnök a múlt héten írta alá "az erőszakot nem alkalmazó politikai ellenzéknek" szánt támogatási csomagról szóló rendelkezést.

A hírt kiszivárogtató amerikai hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó illetékesek az Aszad-ellenes tüntetőket fenyegető veszélyre hivatkozva nem bocsátkoztak részletekbe azzal kapcsolatban, hogy konkrétan miből is áll ez a támogatás.

Barack Obama és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök márciusban, Dél-Koreában tárgyalt hosszasan a szíriai ellenzéknek nyújtandó támogatásról, amely magában foglalt volna kommunikációs, orvosi és egyéb, halált nem okozó eszközöket.

A "nem halálos" eszközök mibenlétét a szövetségesek nem taglalták, de annyit tudni lehet, hogy tavaly a Moamer Kadhafi ellen harcoló líbiai felkelőknek az Egyesült Államok ilyen címszó alatt ruhát, golyóálló mellényt, éjjel látó készüléket, rádiót és más eszközöket szállított. Az amerikai illetékesek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a támogatás túlnyomórészt orvosi és kommunikációs eszközökből állt.

Washington eddig is műholdas telefonokkal és a SIM-kártyákkal látta el a szíriai ellenzéket, de a támogatás mértéke mostantól növekedni fog. A segítségnyújtás értéke nem került nyilvánosságra.

A segély az információt kiszivárogtató források szerint döntő fontosságú annak az amerikai törekvésnek az elősegítése szempontjából, hogy "meggyorsítsák Aszad bukását, és előmozdítsák a stabil és demokratikus átmenetet".

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×