eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A Fülöp-szigetek elengedte a feltartóztatott kínai halászhajókat

Valamennyi kínai halászhajó elhagyta azt a lagúnát, amelybe azután szorultak, hogy a Fülöp-szigetek hajói elzárták útjukat egy vitatott hovatartozású sziget, sziklazátony szomszédságában - jelentette a kínai média. Albert del Rosario Fülöp-szigeteki külügyminiszter szombati közleménye szerint a kínai halászhajók távoztak, csupán egy kínai tengeri megfigyelő őrhajó maradt a helyszínen.

A konfliktus április 8-án kezdődött, amikor a kínai halászok a vihar elől behúzódtak a lagúnába Huangjan szigetnél, majd ezt észlelve a Fülöp-szigetek legnagyobb hadihajóját küldte ellenőrzésükre. Tucatnyi katona, köztük hat fegyveres átvizsgálta a hajókat, de a halászokat már nem tudták őrizetbe venni, mert a közelben tartózkodó két kínai őrhajó a segítségükre sietett.

Manila és Peking egyaránt országa területe részének tekinti a szigetet, Kína nagykövetsége közleményben nyomatékosította, hogy a térség hozzá tartozik, a terület ősi kínai halászterület, míg a Fülöp-szigeteki külügyminiszter közölte: ha arra kényszerülnek, megvédik országuk szuverenitását.

A diplomáciai patthelyzetben Manila a parti őrség újabb hajóját küldte a helyszínre, s Peking is erősítést indított útnak.

A legfrissebb hírekből az derül ki, hogy a Fülöp-szigeteki hatóságok először ahhoz a feltételhez kötötték a kínai hajók távozását, hogy lefoglalják védettnek minősülő rakományukat. A kínai nagykövet azonban leszögezte, hogy kínai hajókat csak kínai hatóságok ellenőrizhetnek.

A péntek esti tárgyalásokon hírek szerint mindkét fél ragaszkodott ahhoz, hogy a másik hagyja el előbb a helyet. A kínai hajók végül két részletben két kísérőhajóval távoztak, egy kínai megfigyelőhajó és a Fülöp-szigetek parti őrségének hajója azonban ott maradt.

Rosario újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a tengeri területek körüli viták rendezésére mindkét fél javaslatokat tett, de nem szólt azok részleteiről, illetve arról, hogy ez ügyben történtek-e konkrét egyeztetések.

Hétfőn amerikai katonák ezreivel kéthetes hadgyakorlatot kezdenek a Fülöp-szigetekhez tartozó vizeken. Sajtóértesülések szerint a Balikatan (Vállvetve) elnevezésű éves gyakorlat egyes manővereit a vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri szigetek közelében hajtják végre.

A Balikatan szóvivője, Emmanuel Garcia közölte, a 4500 amerikai és 2300 Fülöp-szigeteki katonát felvonultató gyakorlat nem irányul egyetlen ország ellen sem, csupán a tengeri biztonságot és az ország érdekeinek védelmét szolgálja.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×