A szíriai kormányerők megsértették a tűzszünetet

InfoRádió / MTI
2012. április 14. 10:20
A szíriai kormányerők szombatra virradó éjszaka tüzérséggel lőtték Homsz belvárosát, megsértve ezzel a csütörtökön életbe lépett tűzszünetet - jelentették helyi emberi jogi aktivisták. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma szavaz arról a határozattervezetről, amely felhatalmazást ad nemzetközi megfigyelők küldésére a tűzszünet betartásának ellenőrzése érdekében.

"Egész éjjel lőtték a város régi részét. Az elmúlt egy órában nyolc robbanást hallottam" - számolt be a történtekről Karm Abu Rabea helyi lakos.

A nagy-britanniai székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelők szervezet szerint a damaszkuszi vezetés elleni felkelés egyik központjának tartott város elleni támadásban többen megsebesültek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) ma szavaz arról a határozattervezetről, amely felhatalmazást ad nemzetközi megfigyelők Szíriába küldésére a tűzszünet betartásának ellenőrzése érdekében - közölte Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet.

Rice, aki ebben a hónapban ellátja a BT soros elnöki tisztségét, elmondta, hogy a nyugati országok által beterjesztett határozattervezet szövege módosult a 15 BT-tagállam tárgyalása során. A nagykövet nem akart találgatásokba bocsátkozni a szavazás eredményével kapcsolatban.

Obama megnövelte a támogatást

Megnövelte a szíriai ellenzéknek nyújtott támogatást Barack Obama. Az amerikai elnök a múlt héten írta alá "az erőszakot nem alkalmazó politikai ellenzéknek" szánt támogatási csomagról szóló rendelkezést.

A hírt kiszivárogtató amerikai hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó illetékesek az Aszad-ellenes tüntetőket fenyegető veszélyre hivatkozva nem bocsátkoztak részletekbe azzal kapcsolatban, hogy konkrétan miből is áll ez a támogatás.

Barack Obama és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök márciusban, Dél-Koreában tárgyalt hosszasan a szíriai ellenzéknek nyújtandó támogatásról, amely magában foglalt volna kommunikációs, orvosi és egyéb, halált nem okozó eszközöket.

A "nem halálos" eszközök mibenlétét a szövetségesek nem taglalták, de annyit tudni lehet, hogy tavaly a Moamer Kadhafi ellen harcoló líbiai felkelőknek az Egyesült Államok ilyen címszó alatt ruhát, golyóálló mellényt, éjjel látó készüléket, rádiót és más eszközöket szállított. Az amerikai illetékesek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a támogatás túlnyomórészt orvosi és kommunikációs eszközökből állt.

Washington eddig is műholdas telefonokkal és a SIM-kártyákkal látta el a szíriai ellenzéket, de a támogatás mértéke mostantól növekedni fog. A segítségnyújtás értéke nem került nyilvánosságra.

A segély az információt kiszivárogtató források szerint döntő fontosságú annak az amerikai törekvésnek az elősegítése szempontjából, hogy "meggyorsítsák Aszad bukását, és előmozdítsák a stabil és demokratikus átmenetet".