eur:
395.05
usd:
371.11
bux:
65184.06
2024. április 19. péntek Emma

Phenjan elismerte a rakétakilövés kudarcát

Elismerte az észak-koreai hivatalos média pénteken, hogy az ázsiai országnak nem sikerült nagy hatótávolságú rakétával műholdat juttatnia a világűrbe. A rakéta nem sokkal a felbocsátás után a tengerbe zuhant. A nemzetközi közösség - az ügyben egyelőre hallgató Kína kivételével - élesen elítélte a rakétaindítást, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart.

A szomszédos országok közül Dél-Korea és Japán már röviddel a péntek reggeli rakétaindítás után beszámolt a kudarcról. A szöuli védelmi minisztérium közölte, hogy a rakéta a fellövés után néhány perccel felrobbant a levegőben, húszegynéhány darabra hullott szét és a tengerbe zuhant.

A dél-koreai erők igyekeznek felkutatni a roncsokat. A dél-koreai vezérkari főnök elmondta, a rakéta darabjai 100-150 kilométeres körzetben hullhattak a tengerbe, s a szárazföldön a jelek szerint nem okoztak semmilyen kárt.

A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség viszont csak több mint négyórás hallgatás után törte meg a csendet, közölve, hogy a műhold nem lépett Föld körüli pályára. "A tudósok, technikusok és a szakértők most tanulmányozzák a kudarc okait" - tette hozzá.

Észak-Korea korábban tudatta, hogy egy földi megfigyelő műhold pályára helyezésének címén Unha-3 rakétát fog indítani valamikor április 12. és 16. között. Az indítás egybeesik a sztálinista vezetésű ország alapítójának, Kim Ir Szennek a születési évfordulójával. Dél-koreai és nyugati szakértők szerint Phenjan a műhold-fellövéssel valójában legújabb, nagy hatótávolságú rakétáját akarta kipróbálni.

A nemzetközi közösség felszólította Phenjant, tegyen le terve végrehajtásáról, amely sérti az ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó határozatait, a rakéta fellövése után pedig provokációnak minősítette a történteket.

Ez volt Észak-Korea harmadik sikertelen kísérlete műhold Föld körüli pályára állítására, az előző két kísérletet 1998-ban és 2006-ban tette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×