eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Életbe lépett a tűzszünet Szíriában

Életbe lépett a tűzszünet csütörtök reggel Szíriában a Kofi Annan nemzetközi különmegbízott által kidolgozott terv értelmében, amely a kormányellenes lázadás sújtotta arab országban több mint egy éve tartó erőszakhullámnak hivatott véget vetni.

Aktivisták szerint a helyi idő szerint reggel hat órakor életbe lépett fegyvernyugvás után nem történt jelentősebb erőszakos cselekmény. Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya - amely megpróbálta fegyveres úton leverni a kabinet ellen tavaly kirobbant lázadást - szerdán közölte, hogy csütörtök reggel leállítja a harci cselekményeket, de a hadsereg készültségben marad.

A fegyveres ellenzék korábban közölte, hogy betartja a tűzszünetet, ha a kormány is ezt teszi.

A nemzetközi közösség többször ígéretei be nem tartásával vádolta Aszadot, akit a tűzszüneti megállapodás most próba elé állít. Az Egyesült Államok szerdán közölte, hogy a tettei, nem pedig a szavai alapján fogja megítélni a szíriai vezetést.

Szerdán, néhány órával a tűzszünet életbe lépése előtt a korábbi napokhoz képest kevesebb halálos áldozatról adtak hírt a belbiztonsági erők elnyomó akcióiról beszámoló szíriai ellenzéki szervezetek, amelyek szerint a kormányerők továbbra is különböző intenzitással támadtak felkelő központokat az országban. A Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) Homszból, Damaszkuszból és Hamából jelentettek kisebb-nagyobb harcokat. Az LCC összesen 16 halálos áldozatról tudott, egy másik szervezet, a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) csak hármat erősített meg. Kedden még 52 halottról, köztük 28 civilről érkeztek hírek.

A kormányellenes tüntetések tavaly március 15-i kirobbanása óta több mint tízezer ember halt meg Szíriában az ellenzék és a kormányerők összecsapásaiban, fegyveres harcaiban, az áldozatok többsége civil volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×