eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A kormánypárt győzött a dél-koreai parlamenti választásokon

Meglepetésre a kormányzó konzervatívok szerezték meg a szavazatok többségét a szerdai dél-koreai parlamenti választásokon - jelentette be a nemzeti választási bizottság a voksok 99 százalékos feldolgozottsága alapján.

A Ri Mjong Bak elnök vezette Nagy Nemzeti Párt (NNP) a 300 tagú nemzetgyűlésben előreláthatólag legalább 152 képviselői helyet foglalhat majd el, míg a rivális balközép Egyesült Demokrata Pártnak (EDP) várhatóan 140 mandátum jut az eddigi 81 helyett. A bizottság adatai szerint a választáson a szavazásra jogosultak 54,3 százaléka járult az urnákhoz, míg négy évvel korábban mindössze 46,1 százalékos volt a részvételi arány.

A decemberben esedékes elnökválasztás főpróbájának tekintett voksolást illetően a közvélemény-kutatások a konzervatívok és a baloldali pártok fej-fej melletti küzdelmét vetítették előre.

Az EDP elismerte vereségét, míg az NNP szóvivője azt hangsúlyozta, hogy meg akarják valósítani választási ígéreteiket.

A több mint négy éve hivatalban lévő Ri Mjong Bak népszerűsége az utóbbi időben érezhetően csökkent. A konzervatív elnök pártjának választási kampányában elsősorban a jóléti rendszer megerősítése és a gazdasági témák kerültek előtérbe, míg az Észak-Koreával egy műhold tervezett felbocsátása miatt kiújult feszültség elsimítása kevésbé volt hangsúlyos az ígéretdömpingben.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×