Ismét börtönre ítéltek egy veterán kínai jogi aktivistát

InfoRádió / MTI
2012. április 10. 06:50
Zavarkeltés és csalás vádjával két év nyolc hónapos szabadságvesztésre ítélte egy pekingi bíróság az ingatlanjaiktól megfosztottak számára jogi segítséget nyújtó veterán aktivistát, Ni Jü-lant. Férjét, Tung Csi-csint kétéves börtönbüntetéssel sújtották.

A jogász végzettségű, börtönévei alatt megnyomorított Nit és férjét tavaly vették őrizetbe, amikor a kínai hatóságok vaskézzel próbálták elfojtani az olyan lázongásokat, amilyenek például, az arab világban kitörtek.

Ni és támogatói tagadják a vádakat, mondván, a hatóságok az ingalankisajátítás áldozatainak nyújtott segítsége miatt üldözik. Ni és férje számos olyan családnak nyújtott jogi szolgáltatást, akiknek lakását vagy házát a 2000-es évek ingatlanfejlesztési láza és a 2008-as pekingi olimpia előtti átalakítások közepette a hatóságok elvették, vagy lerombolták. 2001-ben saját családja is hajléktalanná vált, miután pekingi házukat ledózerolták, és kártérítést sem fizettek érte.

Az aktivistát kétszer már elítélték, 2002-ben egy év, 2008-ban két év börtönbüntetést kapott. Ni az AP hírügynökségnek tavalyelőtt részletesen elmondta, hogy a rendőrök és börtönőrök hogyan bántak vele, miként törték el térdkalácsait és lábát, és tették élete végéig nyomorékká 2002-ben.