Breivik beszámítható az új pszichiáteri szakvélemény szerint

InfoRádió / MTI
2012. április 10. 13:41
A legújabb pszichiáteri szakvélemény szerint beszámítható és épp ezért büntetőjogilag felelősségre vonható a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik.

Az erről szóló pszichiáteri jelentést kedden hozta nyilvánosságra az oslói bíróság. A szakvéleményben foglaltak ellent mondanak annak a korábbi pszichiáteri véleménynek, amelyek szerint Breivik elmebeteg és ezért büntetőjogilag nem vonható felelősségre. Az első jelentés még azt állapította meg, hogy a gyilkos paranoid skizofréniában szenved.

A norvég férfi tavaly július 22-én Oslóban, valamint a közeli Utoya szigetén 77 - többnyire fiatal - személyt gyilkolt meg.

A norvég ügyészség márciusban "terrorista cselekedetek" és "szándékos emberölés" címén hivatalosan vádat emelt a tömeggyilkos ellen.

A bírósági tárgyalás jövő hétfőn kezdődik, és immár a bíróságnak kell döntenie arról, hogy a két pszichiátriai szakvélemény körül melyiket veszi alapul. Amennyiben Breiviket elmebetegnek nyilvánítják, nem ítélhető börtönbüntetésre, hanem pszichiátriai intézetbe utalják. Õ maga a közelmúltban egy, a norvég médiának küldött levélben azt hangoztatta, hogy ha pszichiátriai intézetbe zárnák, az "a halálnál is rosszabb lenne". A többi között azt írta, hogy "egy politikai aktivistát" pszichiátriai intézetbe küldeni "szadistább és szörnyűbb tett, mint meggyilkolni".

A 33 éves, szélsőjobboldali merénylő az általa elkövetett gyilkosságokat politikai indítékokkal magyarázta, azt hangoztatva, hogy a norvég "multikulturális társadalom", továbbá az európai "muzulmán invázió" miatt indított keresztes hadjáratot. Korábban többször is azt állította, hogy tettét tudatának teljes birtokában követte el.