eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk

Ankarát még nem tájékoztatták, hogy Isztambulban lesznek az iráni tárgyalások

Ankara nem tud hivatalosan arról, hogy házigazdája lesz az április 14-ére tervezett iráni nukleáris tárgyalásoknak - közölte Recep Tayyip Erdogan török kormányfő vasárnap az északnyugat-kínai Urumcsiban (Urumqi) török újságírók előtt.

A hivatalos kínai látogatásra Kínába érkezett Erdogan úgy nyilatkozott, hogy ő még nem kapott semmiféle hivatalos megerősítést sem Teherántól, sem a nyugati kormányoktól arra vonatkozóan, hogy Isztambulban tartják az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja és Németország (P5+1), valamint az Irán közötti nukleáris tárgyalásokat.

Az iráni állami média legutóbb arról számolt be, hogy Isztambul lesz a tárgyalások helyszíne, továbbá Catherine Ashtonnak, az EU külpolitikai és biztonsági főképviselőjének, egyben a P5+1 csoport képviselőjének szóvivője szintén vasárnap közölte, hogy a tárgyalások következő fordulóját Isztambulban rendezik.

Az iráni félhivatalos Fars hírügynökség korábban még arról is írt, hogy ha sikerül haladást elérni a törökországi egyeztetéseken, akkor a következő fordulót az iraki fővárosban tartják.

A zavart az idézte elő, hogy míg az iráni külügyminiszter Ali Akber Szalehi az elmúlt hónapokban rendre azt erősítette, hogy a tárgyalásoknak Törökország ad majd otthont, egy héttel a tervezett időpont előtt bejelentette, hogy kormánya alternatív helyszíneken gondolkodik, s név szerint meg is említette Damaszkuszt, Bagdadot, illetve Kínát.

Megfigyelők Teherán elbizonytalanodását az Irán és Törökország közötti, a szíriai kérdésben megmutatkozó, véleménykülönbséggel magyarázzák. Az iráni vezetés és Irak síita miniszterelnöke, Nouri al-Maliki ugyanis a damaszkuszi kormányt támogatja. Ankara viszont bírálója a szíriai vezetésnek.

Erdogan napokkal ezelőtt kijelentette azt is, hogy Teherán a nukleáris tárgyalások kapcsán vállalt kompromisszumai nem valóságosak, s úgy vélte, a megbeszélések helyszínével kapcsolatos új iráni ötletekről beszélni csak "időpocsékolás", hiszen az iszlám köztársaság tudja, hogy a vele tárgyalók számára mind Bagdad, mind Damaszkusz elfogadhatatlan.

Peking a helyszínnel kapcsolatos elbizonytalanító hírekre úgy reagált, hogy "a helyszín nem a legfontosabb kérdés", a lényeg, hogy a párbeszéd megkezdődjön, s mielőbb eredmény szülessen. A külügyi szóvivő mindazonáltal sürgette, hogy a felek mielőbb állapodjanak meg abban, hogy hol kívánnak találkozni.

Iránban közben erősödnek a török ellenes hangok. Politikusok egyre azt hangoztatják, hogy a térségi kérdések megítélésében egyre nő a távolság a két ország között, s úgy vélik Ankara a nyugati hatalmak - különösen is az Egyesült Államok - befolyása szerint cselekszik.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×