eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Békét sürgetett a pápa - a nap hírei

Békét sürgetett a Közel-Keleten és a világ válságövezeteiben húsvéti üzenetében a pápa. Elrendelte a kulcsi négyes gyilkosság gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a Székesfehérvári Törvényszék. Új tankönyvsorozatot indított határon túli magyar gyermekeknek a Balassi Intézet. A nap hírei 2012. április 12-én, húsvétvasárnap.

Békét sürgetett a Közel-Keleten és a világ válságövezeteiben a pápa. XVI. Benedek a vatikáni Szent Péter téren pontifikált ünnepi szentmise után tartott húsvéti beszédében azt mondta: a feltámadott Krisztus ajándékozzon reményt a Közel-Keletnek, hogy a térség összes etnikai, kulturális és vallási csoportja együttműködjön a közös jóért és az emberi jogok tiszteletben tartásáért. Békét és stabilitást szorgalmazott Maliban, illetve a véres terrorista támadásoktól szenvedő Nigériában, ahol a vallásszabadság építését is sürgette. A katolikus egyházfő a Szent Péter bazilika erkélyről 65 nyelven - köztük magyarul - tette közzé Krisztus feltámadásának örömhírét, majd húsvéti Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra.

Minden hívő ember feladata, hogy tovább vigye a húsvét örömhírét. Erről Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszélt az esztergomi Bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén. A keresztény világ legnagyobb ünnepe, a húsvét alkalmából tartott istentiszteleten a debreceni Nagytemplomban Bölcskei Gusztáv református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke úgy fogalmazott: ha hagyjuk, hogy az emberi kapcsolatok eltűnjenek, megmérgeződjenek, akkor a húsvétnak, Jézus feltámadásának nem lesz következménye. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten hangsúlyozta: húsvét arról a csodáról szól, amelyre senki nem számított, hiszen Isten felülírta Jézus ellenségeinek tervét éppúgy, mint híveinek elképzeléseit azzal, hogy Jézus feltámadt a halálból.

Elrendelte a kulcsi négyes gyilkosság gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a Székesfehérvári Törvényszék. Gieszné Boda Orsolya, a bíróság szóvivője elmondta: a 24 éves férfi a határozatot tudomásul vette, így a 30 napos előzetes letartóztatás jogerős. A gyanúsítottat pénteken fogták el a Terrorelhárítási Központ munkatársai a Fejér megyei Kulcs határában. A büntetlen előéletű férfi családi házukban gyilkolta meg édesapját, nagyszüleit és bátyját; édesanyját, nővérét és egy ismerősét súlyosan megsebesítette. Rendőrségi kihallgatásán elmondta: előre kitervelte családtagjai megölését, és nem bánta meg tettét. Az életveszélyesen megsérült édesanyának stabilizálódott az állapota, de továbbra is a budapesti Honvéd Kórház intenzív osztályán ápolják. A műtétek után jobban van a másik két sérült is.

Az MSZP-nek a romák világnapja alkalmából kiadott közleménye szerint megakadt a romák felzárkóztatása Magyarországon, és ebben a jelenlegi kormánynak komoly felelőssége van. Az LMP úgy vélte: a leszakadó térségek foglalkoztatási gondjaira az erőltetett közmunkaprogramok nem adnak valódi megoldást. Korábban a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár azt mondta: a munka és a tanulás feltételeinek javítása áll a magyar romastratégia középpontjában. Balog Zoltán emlékeztetett arra: tavalyi soros uniós elnöksége idején Magyarország tette európai üggyé a romák kérdését, mostanra pedig minden tagállam elkészült saját programjával, amelyet az Európai Bizottság értékel.

A magyar-szlovák határon áthaladó kerékpárút építése kezdődött meg a napokban. A Bezenyét és a határnál fekvő Rajkát a felvidéki Dunacsúnnyal és Oroszvárral összekötő 16 kilométeres bicikliút építésének összköltsége 2,1 millió euró, amelyet pályázat útján biztosít az Európai Unió. A munkálatok szeptemberre tervezett befejezése után végig kerékpárúton lehet majd eljutni Pozsonyból Mosonmagyaróvárig, amelyet heteken belül kerékpárút köt majd össze az osztrák határral is.

Új tankönyvsorozatot indított határon túli magyar gyermekeknek a Balassi Intézet. A Balassi-füzetek első részében magyar művelődéstörténeti és történelmi ismereteket gyűjtöttek össze. Az intézet tájékoztatása szerint a füzeteket elsősorban hétvégi és délutáni magyar iskolákban lehet használni, de egyéni tanulásra is alkalmasak. Az első sorozatot azoknak szánják, akik otthon is hallanak magyar szót, szüleikkel, testvéreikkel magyarul beszélnek, de iskolai tanulmányaikat nem magyar nyelven folytatják.

Húsvéthétfőn 127 járatát törli a pilóták munkabeszüntetése miatt a spanyol Iberia. A szakszervezet sztrájksorozatában a pilóták húsvéttól július 20-áig 30-szor, hétfőnként és péntekenként nem veszik fel a munkát. A légitársaság ezért előre járattörléseket jelentett be április 13-ára és 16-ára is. Az érdekképviselet azért hirdetett sztrájkot, mert a március 25-e óta repülő diszkont Iberia Expresshez az anyacég alacsonyabb bérrel vesz fel személyzetet, ez pedig veszélyezteti az Iberia alkalmazottainak béralkuját. Az eddigi egyeztetések kudarcba fulladtak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×