Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elutasította Basescu ajánlatát az ellenzék

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Romániában elutasította az államfő ajánlatát és nem működik együtt sem vele, sem és a kormány fő erejét adó Demokrata Liberális Párttal az ellenzéki szociálliberális szövetséget alkotó három párt.

A most elfogadott kongressszusi határozatok szerint a tömörülés összefog leváltásukra az idei választási évben. Az ellenzéki szövetséget alkotó Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és a Konzervatív Párt külön-külön rendezett rendkívüli kongresszust.

 A pártok arról is határoztak, hogy közösen állítanak jelölteket a helyhatósági választásokon, miniszterelnök-jelöltjük Victor Ponta szociáldemokrata, államfő-jelöltjük Crin Antonescu liberális pártelnök lesz.

 Traian Basescu államfő a rendezvény előtt felajánlotta az ellenzéki pártoknak, hogy lemond mandátuma hátralévő két évéről, ha azok támogatják az általa javasolt választójogi alkotmánymódosítást, amely a háromszáz főre karcsúsított, egykamarás parlamentre és 4 éves elnöki mandátumra való áttérést célozza.

Az ellenzéki szövetség azzal az indoklással utasította el az ajánlatot, hogy nem bíznak Traian Basescuban, az alkotmánymódosításról pedig majd maguk gondoskodnak a választások után. Romániában június 10-én rendeznek önkormányzati, ősszel pedig parlamenti választásokat. Traian Basescu mandátuma csak 2014-ben jár le.