Sarkozy kezdeményezi a francia uniós hozzájárulás befagyasztását

Infostart
2012. április 5. 17:50
Harminchat oldalas levélben tájékoztatja a francia választókat a következő öt évre vonatkozó terveiről Nicolas Sarkozy államfő. A hatmillió példányban kinyomtatott dokumentum ismertetése kapcsán tartott sajtótájékoztatón a politikus csütörtökön azt mondta, azért volt arra szükség, mert a leírtakat megválasztása esetén számon lehet majd rajta kérni.

A franciákhoz intézett levelében Nicolas Sarkozy lényegében harminckét pontban foglalta össze az elmúlt hetekben tett javaslatait, és azokat konkrét számításokkal is alátámasztotta. A legfontosabb céljának továbbra is azt tartja, hogy újraválasztása esetén 2016-ra az ország visszatér a költségvetési egyensúlyhoz és 2017-re már fél százalékos többletet fog tudni fölmutatni.

Ehhez számításai szerint összesen 124 milliárd eurós megtakarításra van szükség, melynek háromnegyedét az állam, a társadalombiztosítás és a helyi önkormányzatok költségeinek visszafogásából, a fennmaradó részt pedig adók kivetéséből fogják megvalósítani.

Újdonságnak számít viszont, hogy újraválasztása esetén Nicolas Sarkozy kezdeményezni fogja az Európai Unió költségvetésébe fizetett francia hozzájárulás összegének a jelenlegi, évi 19 milliárd eurós szinten történő befagyasztását. Ez a lépés évente 600 millió eurós megtakarítást eredményez majd - mondta a leköszönő államfő. Ugyancsak az azonnali intézkedések között említette, hogy már a nyár folyamán alkotmányba foglaltatja a költségvetési egyensúlyra vonatkozó úgynevezett aranyszabályt.

A legfrissebb, a CSA intézett által végzett közvéleménykutatási adatok szerint ha most tartanák a választások első fordulóját, a leköszönő államfő a szavazatok 30 százalékát szerezné meg, egy százalékkal megelőzve a legesélyesebbnek tartott szocialista jelöltet.

A CSA külön kiemeli, hogy Francois Hollande támogatottsága az elmúlt hetekben három százalékkal emelkedett, ami az intézet igazgatója szerint abból fakad, hogy a baloldali szavazók egyre komolyabban aggódnak Sarkozy esetleges újraválasztása miatt, ezért megugrott körükben a szavazási hajlandóság. Ami a második fordulót illeti, azt a jelenlegi számok tükrében változatlanul a szocialisták jelöltje nyerné.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tudósítás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást