eur:
393.33
usd:
367.64
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Folytatódnak a kitoloncolások Franciaországban

Három imámot és két radikális iszlamistát toloncolt ki az országból a francia belügyminisztérium, a tárca vezetője pedig bejelentette: a tisztogatás folytatódni fog. Az ellenzék egy része kampányfogásnak minősíti az akciót, miközben Franciaország főrabbija arra szólította fel a mérsékelt muzulmánokat, hogy tömegesen tüntessenek a radikális iszlám ellen.

A francia hatóságok hétfőn repülőn küldtek vissza hazájába egy algériai iszlám aktivistát és egy Maliból származó imámot. Az előbbiről kiderült, hogy 1994-ben, a marokkói Marrakesben elkövetett, 14 ember életét követelő merénylet kapcsán már egyszer elítélték, de az utóbbi időben újra felvette a kapcsolatot a radikális muszlim körökkel.

A másik három személy kitoloncolása folyamatban van, egy török és egy szaúd-arábiai imámról és egy tunéziai aktivistáról van szó, mindhármukat azzal vádolják, hogy rendszeresen a köztársaság értékeivel összeegyeztethetetlen, gyűlöletet keltő beszédeket tartottak. Nicolas Sarkozy leköszönő államfő korábban többször jelezte, hogy az ország területén többé nem tűrik az ilyen jellegű magatartást.

Időközben kiderült, hogy a múlt pénteken őrizetbe vett, a hatóságok által februárban betiltott Forsana Alizza radikális muzulmán szervezet tagjai emberrablásokat terveztek, és célpontjuk között mások mellett egy lyoni, zsidó származású törvényszéki bíró is szerepelt. Franciaország főrabbija még a hír megjelenése előtt arra szólította fel a mérsékelt muzulmánokat, hogy tömegesen tüntessenek a radikális iszlám ellen.

Gilles Bernheim azt mondta egy tévéműsorban, hogy a muzulmánoknak zsidókkal és franciákkal együtt kellene az utcára vonulniuk a toulouse-i és a montauban-i gyilkosságok miatt, és azt kellene üzenniük, hogy többé ilyen nem fordulhat elő. A felvetés kapcsán az egyik muzulmán szervezet vezetője azt mondta, a franciaországi muzulmán közösség túlságosan megosztott ahhoz, hogy egy ilyen eseményt meg tudjanak szervezni.

A toulouse-i gyilkosság utórezgései egyébként távolról sem szűntek meg: egy ismert francia politológusnő a napokban arra figyelmezetett, hogy az iszlám képviselőinek önvizsgálatot kellene tartaniuk. Annie Laurent úgy véli, a muzulmán vezetők ugyan elítélték és az iszlámmal ellentétesnek mondták Mohamed Merah szörnytettét, ám a terroristák a muzulmánok szent könyvére, a Koránra hivatkozva követik el merényleteiket. Mivel a Koránban tíz helyen olvasható felszólítás mások meggyilkolására és tizenkétszer a mások elleni harc folytatására, az iszlám vezetőknek tisztázniuk kell ezek értelmezési lehetőségét, írja a politológus.

A radikális iszlámisták elleni fellépést egyébként a francia ellenzék egy része kampányfogásnak minősíti, a szélsőjobboldali Nemzeti Front alelnöke például azt nehezményezte, hogy az államfő csak most, tizenöt nappal a választások előtt "ébredt fel", holott a szélsőséges imámok már évek óta hirdetik a gyűlöletet francia területen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Portfólióépítés mesterfokon - interaktív, online előadás

Portfólióépítés mesterfokon - interaktív, online előadás

Azok számára, akiknek fontos a pénzügyi stabilitás és hosszú távú megtakarítás, a portfólióépítés egy olyan művészet, amelyet érdemes mesterfokon elsajátítani. A jó portfólió nem csupán egyetlen eszközosztályra korlátozódik, hanem többféle instrumentumot kombinál, hogy maximalizálja a hozamot és minimalizálja a kockázatot. Soron következő online előadásunkon áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni a portfólióépítés során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×