eur:
394.3
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Schmitt Pál leginkább saját hiúsága áldozata" - lapvélemények

Ismét kiemelten foglalkozott a nemzetközi sajtó Magyarországgal: ezúttal a köztársasági elnök plágiumügye volt a középpontban.

A brit The Economist blogrovatában foglalkozott Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügyével. A bejegyzésben az olvasható, hogy Benjamin Franklin szerint két biztos dolog van az életben: a halál és az adó. A szerző kiemelte, hogy ha az egykori amerikai politikus ma élne, kétségtelenül megnevezne egy harmadikat is: azt, hogy magyar politikus soha nem mond le. A cikkben arról is lehet olvasni, hogy a magyar államfő pályafutása legrosszabb hetén van túl. A The Economist szerint Schmitt Pál döntött is: csakúgy, mint annak idején Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök a zavargásokhoz vezető 2006-os beszéde után, az államfő is közölte, hogy marad.

A német konzervatív napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentárjában az olvasható, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök több körülmény áldozata, leginkább a saját hiúságáé. Az újság kiemeli, ha államfővé választása előtt, időben lemondott volna doktori címéről, akkor hiúsága csupán egy apró karcolást szenvedett volna, amely már rég begyógyult volna.

Az osztrák Die Presse jegyzete szerint a plagizálásban nem a másolás a legrosszabb, hanem az, hogy olyan értékek elleni vétségről van szó, mint a tisztesség és a másik tisztelete.

A Gazeta Wyborcza című baloldali liberális lengyel napilap hétvégi kiadásában a főszerkesztő azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormányfő politikájáról szóló vitában a lengyelek már Lengyelország jövőjéről vitatkoznak. A lap kiemelte, hogy Magyarországot most hasonlóan drasztikusan lebénították, mint Lengyelországot a jobboldali kormányzás idején.

Eközben a Chicago Tribune arról ír, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kivizsgálhatja Schmitt Pál ügyét. A szervezet kikéri az ügyhöz kapcsolódó jelentéseket, tanulmányozza őket, és az alapján dönti el, szükség van-e bármilyen lépésre. A lap szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság várhatóan nem fosztja meg a magyar államfőt NOB-tagságától, ezért neki kéne lemondania arról. A magyar államfő 1983 óta a bizottság tagja, jelenleg a Sport és Környezetvédelmi Bizottság elnöke.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×