Virágvasárnap Jézus követésére szólította a fiatalokat a pápa

InfoRádió / MTI
2012. április 1. 13:57
Virágvasárnapi szentbeszédében XVI. Benedek pápa arra buzdította a fiatalokat, hogy fogadják szívükbe Jézust, ahogyan befogadta őt Jeruzsálem népe.

Pálma- vagy olajfaággal a kézben több tízezer - egyes jelentések szerint hatvanezer - ember gyűlt össze a Szent Péter téren, hogy emlékezzen Jézus jeruzsálemi bevonulására a keresztre feszítés előtti héten.

A katolikus egyházfő most is, akárcsak az elmúlt két évben, pápamobillal érkezett a Szent Péter tér közepén lévő obeliszkhez, ahonnan megáldotta a hívek által hozott pálma- és olajfaágakat, majd felment a Szent Péter-bazilika lépcsőjén, ahol virágvasárnapi misét mutatott be.

Beszédében a katolikus egyházfő elsősorban a fiatalokhoz szólt, arra buzdította őket, hogy fogadják szívükbe Jézust, ahogyan Jeruzsálem népe befogadta őt kétezer évvel ezelőtt, s virágvasárnap legyen számukra az elhatározás, a döntés napja.

A 85 éves pápa csütörtökön tért vissza a Vatikánba hatnapos mexikói és kubai érintő körútjáról.

A keresztényeknél a virágvasárnappal veszi kezdetét a nagyhét, amely a húsvéttal ér véget. A virágvasárnap ünnepe arra emlékeztet, hogy kereszthalála előtt egy héttel Jézus szamárháton bevonult Jeruzsálembe, hogy az ünnepi pászkavacsorát ott költse el tanítványaival.